V Nitre funguje od soboty veľkokapacitné očkovacie centrum

0
V Nitre otvorili ďalšie veľkokapacitné očkovacie centrum. Foto: Facebook/Eduard Heger - minister financií SR

V priestoroch Spojenej školy na Slančíkovej ulici v Nitre funguje od soboty prvé veľkokapacitné očkovacie centrum (VKOC) v Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK). Ministerstvo zdravotníctva SR koordinovaním očkovania vakcínou proti ochoreniu COVID-19 poverilo NSK. Ten pripravoval VKOC v spolupráci s Nemocnicou Agel Komárno.

„Od dnešného dňa máme zriadené veľkokapacitné očkovacie centrá v každom krajskom meste. Aktuálne sme prekročili hranicu pol milióna ľudí zaočkovaných prvou dávkou vakcíny. Každé nové očkovacie centrum je nádejou vrátiť kvalitu nášho života do obdobia pred pandémiou,“ uviedol počas otvorenia nitrianskeho VKOC minister zdravotníctva Eduard Heger (OĽANO).

V priestoroch Spojenej školy na Ulici Slančíkovej v Nitre funguje od soboty 20. marca 2021 prvé Veľkokapacitné očkovacie centrum (VKOC) v Nitrianskom kraji. Foto: TASR

Očkovanie vo VKOC v Nitre je naplánované do konca tohto roka, prebiehať bude najmä počas víkendov. Očkovať sa bude prioritne vakcínou AstraZeneca, v budúcnosti podľa dodávok z Ministerstva zdravotníctva SR. Počas prvého dňa očkovania chcú zdravotníci podať vakcínu 1000 ľuďom, v nedeľu (21. 3.) má pribudnúť ďalšia tisícka očkovaných. Postupne by mal počet zaočkovaných osôb rásť. Záujemcovia sa prihlasujú prostredníctvom portálu korona.gov.sk.

Vakcinovanie bude zabezpečovať desať lekárov a desať sestier, hradených zdravotnými poisťovňami, jeden farmaceut, štyri zdravotné sestry a 20 administratívnych pracovníkov, hradených z rozpočtu NSK. Výdavky súvisiace s VKOC zo strany NSK sú rozpočtované v plnej výške a kraj v zmysle prísľubu očakáva v budúcnosti ich refundáciu. „Veľkokapacitné očkovacie centrum bolo pilotne zriadené v krajskom meste, najväčšom v samosprávnom kraji. Ak bude zo strany Ministerstva zdravotníctva SR zabezpečený dostatok vakcín, vzniknú ďalšie očkovacie centrá v tých častiach kraja, kde je problém s ich dostupnosťou. V súčasnosti je v každom okrese zriadené minimálne jedno očkovacie centrum,“ povedal predseda NSK Milan Belica.

Ministerstvo zdravotníctva SR koordinovaním očkovania vakcínou proti ochoreniu SARS-COV-2 poverilo Nitriansky samosprávny kraj (NSK). Ten pripravoval VKOC v spolupráci s Nemocnicou Agel Komárno. Foto: TASR

NSK ako garant organizačnej zložky VKOC sa pre priestory Spojenej školy v Nitre, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja, rozhodol pre ich ekonomickú výhodnosť. Objekt priestorovo vyhovuje všetkým zákonným a hygienickým štandardom, má v okolí dostatok parkovacích miest a je tam zabezpečené aj stravovanie pre pracovníkov VKOC, zhodnotil Belica.

Podľa Miroslava Jašku, riaditeľa Nemocnice Agel Komárno, ktorá má v réžii zdravotnícku stránku projektu, nemocnica dlhodobo spolupracuje s NSK pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti v regióne. „V tomto projekte poskytujeme odbornú zdravotnícku súčinnosť a pomoc, najmä čo sa týka našich skúseností s vakcináciou. Naša nemocnica už zaočkovala viac ako 10.000 záujemcov,“ skonštatoval Jaška.

- Reklama -