Baránek: Vidím to na trojkoalíciu s iným premiérom. Bude ním…

0
Politický analytik Ján Baránek (Autor: Facebook)

„Myslím si, že pravdepodobný scenár toho, čo bude, je trojkoalícia… Trojkoalícia, samozrejme, bez SaS,” analyzuje pre ParlamentneListy.sk politické dianie Ján Baránek. 

Piatok bol veľmi tichý deň na politickej scéne. Ako sa hovorí, môže to byť ticho pred búrkou, keďže sa blíži streda, keď plánuje podať demisiu najprv minister hospodárstva Sulík a po ňom aj ďalší ministri SaS, ak teda neodíde premiér z vlády. Toto je práve aj tá otázka, ktorá každého zaujíma – čo môžeme čakať, že sa udeje na politickej scéne?

Udiať sa môže všeličo. Nepredpokladám, že sa to celé zvráti a že ostane štvorkoalícia, hoci oni stále proklamujú, že chcú štvorkoalíciu. Sulík už nemá moc priestoru na manévrovanie, lebo jeho vyjadrenia boli veľmi jednoznačné a bolo by teraz nanajvýš čudné a zvláštne, ako by to odôvodnil voličom, ak by názor zmenil. Tam by bola azda jediná cesta, že by Matovič dopredu deklaroval, že sa vzdáva svojho postu. V takom prípade by aj tak došlo k rekonštrukcii, ale ostala by zachovaná štvorkoalícia. Osobne si myslím, že Matovičov plán je nechať odísť Sulíka a potom deklarovať, že opustí post premiéra a bude rekonštrukcia vlády.

Už sa ani nešepká, ale nahlas hovorí o politickom podraze, že strany počkajú na demisiu Sulíka a jeho ministrov a potom vytvoria trojkoalíciu, pričom, ako aj Sulík  pripomína, všetko odštartovala Veronika Remišová pre Sputnik V. Bude toto podľa vás skutočnosť?

Matovič mohol Sulíka z vlády dostať pokojne inak. Mohol ísť za prezidentkou s návrhom na odvolanie člena vlády. To by bola jednoduchšia cesta, toto je už taká zložitejšia. Jediné, čo by napovedalo nejakej logike, by bolo, že sa to celé pokúsia zhodiť na Sulíka, ale ten sa zatiaľ dosť úspešne bráni. Darí sa mu eliminovať potenciálne obvinenie, že druhýkrát rozbíja vládnu koalíciu. 

Jana Bittó Cigániková hovorila o kolosálnej zrade, ak sa tieto reči naplnia.

Oni sa ich chcú zbaviť, chcú vytlačiť SaS a Sulíka, ale to nie je Matovičov zámer, ako sme sa bavili. Pokiaľ je to komplot, ako si myslí Sulík, tak to neviem posúdiť. Ja sa v tej Remišovej pravdupovediac veľmi nevyznám: raz povie to, raz iné. Musíme si počkať. 

Ako teda vidíte zloženie budúcej vlády? 

Myslím si, že pravdepodobný scenár toho, čo bude, je trojkoalícia s Eduardom Hegerom ako premiérom. Trojkoalícia, samozrejme, bez SaS.

Do akej miery by bol podľa vás potenciálny premiér Heger ovplyvniteľný  potenciálnym expremiérom Matovičom? 

Matovič sa určite bude snažiť ovplyvňovať Hegera, ale ten, keď zistí, že okrem moci má aj zodpovednosť, tak sa logicky nemôže dať manipulovať dlhodobo, lebo nemôžete sa nechať manipulovať niekým, kto nemá zodpovednosť za to, čo chce s vami urobiť. Keď mám moc a prijímam rozhodnutia, musia to byť moje rozhodnutia, za ktoré mám zodpovednosť. Môže mu radiť, ale to je tak všetko.

Nemyslíte si teda, že by bol minister Heger typom exministra Krajčího?

Chvíľu to tak môže byť, ale len chvíľu a potom logicky ten Matovičov vplyv musí zoslabnúť.

Nezvyčajnou bola demisia ministra Milana Krajniaka zo Sme rodina. Vraj chcel prispieť k stabilite vlády. Na sociálnej sieti ste tento argument prirovnal k situácii, že ak vás bolí zub, tak nepomôže operácia slepého čreva. Už ste našli lepšiu logiku tohto odchodu Krajniaka z postu ministra práce?

Našiel som v tom jedine tú logiku, že potrebuje poslaneckú imunitu, ktorú ako minister nemal, len zatiaľ teda nie je v parlamente. 

Sú rôzne šumy. Toto korešponduje s variantom, že sa funkcie vzdal, lebo po riaditeľovi SIS Pčolinskom mal byť zadržaný tento týždeň práve minister Krajniak. Zatiaľ sa však nič také nestalo.

Áno, zatiaľ ho nezadržali. Určite tu však prebieha mocenský boj medzi políciou a inými zložkami. Tento mocenský boj je najmä od smrti policajného exprezidenta Lučanského, takže niektoré  záujmové skupiny strácajú na vplyve na úkor tohto mocenského boja. Jedným z výsledkov je zadržanie Vladimíra Pčolinského.

Vráťme sa k politikom. Upokojí sa situácia, ak Matovič odíde do parlamentu a bude tu  vládnuť trebárs trojkoalícia OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí?

Určite to bude pokojnejšie ako doteraz, lebo Igor Matovič nie je tímový hráč.

No a v parlamente to ako bude vyzerať po presune Igora Matoviča z úradu vlády do Národnej rady SR? Stále bude v inej pozícii ako doteraz, lebo nebude môcť kritizovať vládu.

No, on je predseda najsilnejšej parlamentnej strany a mal by mať post predsedu parlamentu.   

Tak sa zdá, že až také pokojné to nebude teda na tej politickej scéne…

Uvidíme. 

- Reklama -