Blinken sa na budúci týždeň stretne s diplomatmi z NATO a s Von der Leyenovou

0
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken máva na rozlúčku na palube lietadla pred odletom na juhokórejskej vojenskej leteckej základni Osan Air Base v Pchjongtcheku južne od Soulu 18. marca 2021. Blinken ukončil vo štvrtok návštevu Južnej Kórey. (Foto: TASR/AP)

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa na budúci týždeň v Bruseli zúčastní na dvojdňovom zasadnutí ministrov zahraničných vecí NATO a stretne sa aj s predstaviteľmi EÚ. Uviedla to v piatok agentúra Reuters.

Blinken sa prvýkrát od zvolenia do funkcie zúčastní na ministerskom stretnutí Severoatlantickej aliancie (23-24.3). Diplomati zo spojeneckých krajín budú v bruselskom sídle Aliancie rokovať o navrhovaných reformách a budúcnosti tejto organizácie, o obavách, ktoré pramenia z aktivít Ruska a Číny, ale aj o kybernetickej bezpečnosti a následkoch klimatickej zmeny na aktivity NATO.

Blinken využije svoj pobyt v Bruseli aj na stretnutie s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom.

Nový šéf americkej diplomacie hovoril už vo februári s ministrami zahraničných vecí EÚ – na rokovania Rady EÚ pre zahraničné veci sa však pripojil iba na diaľku, formou videokonferencie.

- Reklama -