MIRRI pripravilo digitálny COVID automat, poskytne prehľad opatrení

1
Podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Foto: TASR)

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR pripravilo digitálny COVID automat, ľuďom poskytne prehľad aktuálnych opatrení podľa okresov. Rezort informatizácie v piatok spustil skúšobnú verziu. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva.

“COVID automat nás bude sprevádzať zrejme dlhé mesiace. Táto digitálna verzia pomôže komukoľvek správne sa orientovať, čo je zakázané a čo automat umožňuje pre každý okres,” vysvetlila vicepremiérka a ministerka informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) s tým, že ku skúšobnej verzii možno zasielať pripomienky a rezort ho bude na základe nich vylepšovať.

Digitálny COVID automat je prístupný z internetovej adresy automat.gov.sk pre mobilné zariadenia aj pre klasické počítače. Užívatelia mobilných telefónov si automat môžu jednoducho uložiť a používať ako štandardnú aplikáciu vo svojom telefóne. “Stačí, ak si do prehliadača zadajú adresu, nemusia nič inštalovať,” podotkol rezort.

Digitálny automat poskytuje prehľad o tom, aké aktivity a za akých podmienok môžu ľudia vykonávať v každom okrese. “COVID automat je veľmi komplikovaný mechanizmus, a preto sa snažíme priniesť ho občanom v zjednodušenej digitálnej podobe. Zahrnuli sme do nej najčastejšie aktivity ľudí,” vysvetlila Remišová.

Digitálnu verziu automatu vymyslela spoločnosť Slovensko IT. Bude zaisťovať aj aktualizáciu údajov. “Cieľom bolo priniesť zrozumiteľné a jednoduché riešenie pre bežného človeka,” skonštatoval generálny riaditeľ štátnej IT firmy Pavol Miroššay. Spoločnosť sídli v Košiciach a vznikla na jeseň 2020. Jej hlavnou náplňou je programovanie dôležitých aplikácií a systémov pre potreby štátu.

Používanie digitálneho COVID automatu bude ministerstvo informatizácie v najbližších dňoch analyzovať v spolupráci so Slovensko IT. V prípade, že nájde u občanov pozitívnu odozvu, rozhodne o rozširovaní a príprave jazykových mutácií.

- Reklama -

1 komentár

  1. .. IBA p. Banáš a p. Pirošíková vyzerajú ako ľudia.. ostatní, v ruškách,m sa hanbia za svoj výzor, teda za svoju tvár, a tak s náhubkom pred fotografom, dostatočne vzdialeným vyzerajú celkom primerane….

Comments are closed.