Mjanmarsko: Zadržali hovorcu strany zosadenej líderky Su Ťij

0
Demonštranti a obyvatelia sledujú policajtov a vojakov, ktorí hliadkujú na ceste počas pokračujúcicih masových protestov v Rangúne v piatok 19. marca 2021. (Foto: TASR/AP)

Mjanmarské bezpečnostné zložky zadržali v piatok hlavného hovorcu strany zosadenej líderky demokraticky zvolenej vlády Aun Schan Su Ťij. Informovala o tom agentúra DPA.

Hovorca Národnej ligy pre demokraciu (NLD) Ťij To bol od februárového prevratu zodpovedný za poskytovanie vyjadrení strany NLD médiám a verejnosti.

Členovia strany sa podľa vlastných slov obávajú, že ho vo vyšetrovacej väzbe mučia. Okrem hovorcu zadržali ešte najmenej jedného ďalšieho člena NLD, píše DPA.

V Mjanmarsku naďalej pokračujú masové demonštrácie, ktorých účastníci žiadajú návrat zosadenej vlády k moci. Bezpečnostné sily proti nim čoraz viac používajú smrtiace zbrane. Podľa Združenia pre pomoc politickým väzňom (AAPP) si zásahy bezpečnostných zložiek proti pokojným demonštrantom vyžiadali od februárového prevratu najmenej 233 obetí. Ako pripomína agentúra Reuters, len v noci na piatok tam zabili deväť ľudí.

Junta po prevrate uväznila členov vlády vrátane de facto premiérky Aun Schan Su Ťij a prezidenta Win Mjina.

Od vojenského prevratu z 1. februára zahynulo v Mjanmarsku podľa správ aktivistov už viac ako 180 osôb. Najkrvavejším dňom bola nedeľa 14. marca, keď pri násilných zásahoch voči demonštrantom zahynulo po celej krajine 74 ľudí.

- Reklama -