Taliansko obnovilo očkovanie vakcínou od AstraZenecy

0
Zdravotník podáva vakcínu proti ochoreniu COVID-19 (Foto: TASR/AP)

Taliansko obnovilo od piatku očkovanie vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca po tom, čo Európska agentúra pre lieky (EMA) vyhlásila, že táto vakcína je bezpečná. Oznámil to taliansky premiér Mario Draghi.

Taliansko v pondelok dočasne prestalo podávať vakcínu od AstraZenecy a dôvodom boli obavy z jej vedľajších účinkov, najmä z tvorby krvných zrazenín, pripomenula tlačová agentúra AFP.

“Prioritou vlády zostáva zaočkovať čo najviac ľudí za čo najkratší čas,” uviedol v oznámení premiér.

Očkovanie vakcínou od tejto britsko-švédskej spoločnosti pozastavili pred niekoľkými dňami pre rovnaké obavy viaceré krajiny v Európe.

Teraz vládnu tiež obavy, že nejasnosti okolo vakcíny od AstraZenecy môžu v Taliansku zvýšiť odpor voči očkovaniu, pretože v krajine sú rozšírené protivakcinačné nálady.

Inštitút EMG urobil pre taliansku tlačovú agentúru Adnkronos prieskum, ktorého výsledky boli zverejnené v stredu. Respondenti dostali otázku, či uvedená aféra poškodila ich dôveru vo vakcíny: 49 percent odpovedalo “áno” a 49 percent “nie”.

Talianske vládne zdroje pre AFP povedali, že pozastavenie očkovania vakcínou od AstraZenecy znamenalo tento týždeň približne o 200.000 zaočkovaných ľudí menej.

- Reklama -