Zákaz dovoleniek v zahraničí? Nepovažujem ho za primeraný, hovorí Pirošíková

1
Marica Pirošíková (Foto: archív PL.sk)

Zákaz vycestovať do zahraničia na dovolenku je sporný – myslí si to aj právna expertka, dlhoročná zástupkyňa Slovenska pred Európskym súdom pre ľudské práva, Marica Pirošíková.

Zákaz vycestovať do zahraničia vyvolal obrovské reakcie. Časť verejnosti a politikov je s ním úplne stotožnená,  ale druhá veľká časť namieta, že ide o hrubý zásah štátu do práva na osobnú slobodu a štát  sa mal zamerať na dôsledné kontroly pri návrate a nie takto. Váš pohľad je aký?

Pokiaľ ide o vládou zavedené obmedzenia slobody pohybu vo vzťahu k  zahraničiu, tu treba zdôrazniť, že sú štáty, ktoré sú na tom z hľadiska vývoja pandémie lepšie, iné horšie. Mnohé krajiny zaviedli obmedzenia pri vstupe z iných krajín. Povinnosť digitálnej registrácie a testu na ochorenie COVID-19, či prípadnej karantény však vzniká len po príchode z rizikových oblastí.

Áno, ale Slovensko to vyriešilo úplným zákazom a to je práve otázka, či je v poriadku tento úplný striktný zákaz?

Naša vláda prijala riešenie, ktoré platí vo vzťahu k rekreácii v zahraničí en bloc.  Takýto zásah štátu do slobody pohybu nepovažujem za primeraný a nevyhnutný v demokratickej spoločnosti. Situáciu je potrebné riešiť s ohľadom rizikovosť krajiny, pričom návrat z takýchto krajín je možné riešiť vyššie spomínanými obmedzeniami, prípadne zakázať rekreácie v najviac rizikových krajinách.

Diskutabilné je aj to, že pri návrate zo zahraničia, okrem teda úplne zakázanej rekreácie, je zavedená výnimka, podľa ktorej sa negatívnym testom na COVID-19 nemusí preukazovať citujem “osoba, ktorá bola zaočkovaná proti tomuto ochoreniu aj druhou dávkou vakcíny a od tohto očkovania uplynulo aspoň 14 dní”. Prečo sa o tom polemizuje?

Prečo? Je to totiž v priamom rozpore s jasným stanoviskom výboru Svetovej zdravotníckej organizácie z 15. januára 2021. Verejne upozorňujem, že Výbor pre reguláciu zdravotných predpisov v mimoriadnych situáciách konkrétne odporučil, aby krajiny nevyžadovali od prichádzajúcich cestujúcich dôkaz o zaočkovaní, a to vzhľadom na to, že vplyv očkovania na zníženie prenosu  (infekcie) dosiaľ nie je známy. Vzhľadom na uvedené, ako aj obavy, že novoodhalené varianty koronavírusu by mohli znížiť účinnosť vyvinutých vakcín, nie je možné rozlične zaobchádzať so zaočkovanými a nezaočkovanými. Okrem toho je to v rozpore rezolúciu Parlamentného zhromaždenia Rady Európy, ktorá vyslovene kladie dôraz na dobrovoľnosť očkovania a vyzýva štáty, aby informovali svojich občanov, že vakcína nie je povinná a chránili občanov pred diskrimináciou tých, ktorí nebudú očkovaní z dôvodu možných zdravotných rizík alebo z vlastnej vôle.

- Reklama -

1 komentár

  1. No a ja vidím hrubý zásah v tom, že kvôli cezhraničných prevláčačom musíme my všetci nosiť rúška, respirátory, máme zvýšené náklady v súvislosti s tým i škody na zdraví, lebo sa oslabuje okysličovanie, mať ohrozené zdravie a život, strácať svojich blízkych čo zomrú nas covid, máme zavreté obchody a mnohoraké obmedzenia. My ostatní nemáme ľudské práva, iba tí, prevláčači cez hranice ich majú, pani Pirošíková? Lebo nákaza nevyrástla u nás ako hríbiky v lese, dovláčajú ju tu cez hranice.

Comments are closed.