Barcelona: Stovky taxikárov protestovali proti návratu spoločnosti Uber

0
Taxikári blokujú dopravu na jednej z ulíc v centre Barcelony vo štvrtok 18. marca 2021. Stovky žltočiernych taxíkov vo štvrtok ochromili dopravu na protest proti návratu taxislužby Uber po dvojročnej prestávke do tohto mesta na severovýchode Španielska. (Foto: TASR/AP)

Stovky vodičov taxíkov vo štvrtok so svojimi vozidlami vyšli do ulíc španielskej Barcelony, aby vyjadrili nespokojnosť s návratom áut spoločnosti Uber do metropoly Katalánska, informovala agentúra AFP.

Americká spoločnosť Uber od utorka spustila v Barcelone aplikáciu, ktorá používateľom umožňuje objednať si tradičný taxík s licenciou namiesto vozidiel turistických dopravných služieb (VTC).

Odborová organizácia taxikárov Elite Taxi vyjadrila presvedčenie, že nová aplikácia porušuje pravidlá v oblasti sadzieb, ktoré sú v platnosti pre taxikárov.

“Sú stanovené pravidlá a tie je potrebné rešpektovať s cieľom zabezpečiť, že všetky aplikácie ponúkajú také isté ceny,” povedal Tito Álvarez z organizácie Elite Taxi.

Katalánska vláda v roku 2019 prijala opatrenia voči dopravným službám Uber a Cabify a obe spoločnosti neskôr svoju činnosť v Barcelone ukončili. Vláda vtedy reagovala na nátlak zo strany barcelonských taxikárov, píše AFP.

Spoločnosť Uber musela v roku 2014 zastaviť svoju činnosť v Španielsku po tom, čo súd rozhodol, že táto služba predstavuje nespravodlivú konkurenciu, pripomína AFP. V roku 2016 sa však vozidlá Uberu vrátili do ulíc Madridu a o dva roky neskôr do Barcelony.

Taxikári blokujú dopravu na jednej z ulíc v centre Barcelony. (Foto: TASR/AP)

- Reklama -