Afganistan: Taliban trvá na odsune amerických vojakov do 1. mája

0
Na archívnej snímke z 26. mája 2020 členovia hnutia Taliban, ktorých prepustili z vojenského väzenia Bagrám v provincii Parván v Afganistane. Afganské militantné hnutie Taliban v stredu 17. marca 2021 varovalo Spojené štáty pred možnými následkami, ak nestiahnu svojich vojakov z Afganistanu do dohodnutého termínu. Hovorca hnutia to uviedol pre agentúru AFP. Americký prezident Joe Biden totiž uviedol, že ich úplné stiahnutie do 1. mája by bolo "náročné". Podľa dohody podpísanej v Katare s Talibanom majú Spojené štáty na ukončenie prítomnosti amerických vojakov v Afganistane aktuálne už len šesť týždňov. Biden však dodržanie tohto termínu v stredu spochybnil a uviedol, že sa teraz rozhoduje o tom, kedy vojaci odídu. (Foto: TASR/AP)

Afganské militantné hnutie Taliban v stredu varovalo Spojené štáty pred možnými následkami, ak nestiahnu svojich vojakov z Afganistanu do dohodnutého termínu. Hovorca hnutia to uviedol pre agentúru AFP. Americký prezident Joe Biden totiž uviedol, že ich úplné stiahnutie do 1. mája by bolo “náročné”.

Podľa dohody podpísanej v Katare s Talibanom majú Spojené štáty na ukončenie prítomnosti amerických vojakov v Afganistane aktuálne už len šesť týždňov. Biden však dodržanie tohto termínu v stredu spochybnil a uviedol, že sa teraz rozhoduje o tom, kedy vojaci odídu.

“Američania by mali ukončiť svoju okupáciu v súlade s dohodou z Dauhy a úplne stiahnuť svoje jednotky z Afganistanu do 1. mája,” uviedol hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid.

“Ak to neurobia, nech už to bude z akýchkoľvek dôvodov a zámienok, potom budú zodpovední za následky,” povedal a dodal, že “obyvatelia Afganistanu urobia svoje rozhodnutie”.

Spojené štáty podpísali vlani s Talibanom dohodu, v ktorej prisľúbili stiahnutie svojich vojakov z Afganistanu do 1. mája 2021. Militantné islamistické hnutie sa výmenou zaviazalo viesť mierové rozhovory s afganskou vládou.

Mierové rokovania medzi Talibanom a afganskou vládou v Katare, ktoré začali vlani v septembri, odvtedy pokročili iba minimálne. Washington však chce oživiť mierový proces a dosiahnuť, aby Taliban a afganská vláda súhlasili s vytvorením určitej formy inkluzívnej vlády.

- Reklama -