Jourová: EÚ sa snaží, aby COVID pas bol platný aj pri cestách mimo Európy

0
eurokomisárka Věra Jourová (Foto: TASR)

Takzvaný COVID pas ponúka celoeurópske riešenie na zabezpečenie toho, aby občania EÚ mohli využívať harmonizovaný digitálny nástroj na podporu voľného pohybu v priestore EÚ. Podpredsedníčka Európskej komisia (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová to uviedla v reakcii na zverejnenie návrhu vytvorenia digitálneho zeleného preukazu na uľahčenie bezpečného pohybu občanov v rámci EÚ počas pandémie ochorenia COVID-19.

“Naším kľúčovým cieľom je ponúknuť ľahko použiteľný, nediskriminačný a bezpečný nástroj, ktorý plne rešpektuje ochranu údajov. A naďalej vyvíjame úsilie, aby sme dosiahli zblíženie s ďalšími partnermi v zahraničí,” uviedla Jourová. Mala tým na mysli snahy, aby COVID pas mohol platiť aj pri cestách mimo hraníc EÚ a mimo Európy.

Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders povedal, že digitálny zelený preukaz je prijímaný na báze celoeurópskeho prístupu a má zabezpečiť, že občania EÚ a ich rodinní príslušníci budú môcť už v lete cestovať bezpečne a s minimálnymi obmedzeniami. Preukaz sám o sebe nebude podmienkou voľného pohybu ani dôvodom na žiadnu diskrimináciu, pretože ho môžu získať aj nezaočkované, no testované osoby.

Slobodu voľného pohybu v priestore EÚ budú mať aj osoby bez COVID pasu, musia však rátať s rôznymi obmedzeniami zo strany členských krajín EÚ v podobe dodatočných testov či pobytov v karanténe, konštatoval Reynders.

Aby sa mohol preukaz začať používať už počas tohtoročnej dovolenkovej sezóny, musia ho urýchlene prijať Európsky parlament a Rada EÚ.

- Reklama -