Rakúsko: Viac ako 300 kňazov chce bojkotovať zákaz Vatikánu

0
pápež František (Foto: TASR/AP)

Skupina viac ako 300 liberálnych kňazov v Rakúsku má v úmysle ignorovať zákaz Vatikánu, ktorý sa týka požehnávania homosexuálnych párov. V utorok o tom informovala agentúra DPA.

Vatikánska Kongregácia pre náuku viery vydala v pondelok vyhlásenie, v ktorom objasňuje, že katolícka cirkev nemôže požehnávať homosexuálne zväzky. Dvojstranový dekrét tejto vatikánskej inštitúcie, ktorej úlohou je dohliadať na dodržiavanie katolíckej doktríny vo veciach viery a mravov, je oficiálnou odpoveďou Svätej stolice na otázku, či katolícki duchovní môžu žehnať homosexuálnym zväzkom.

“Tento dekrét je urážkou mnohých kresťanov a zastiera a diskredituje oslobodzujúce Ježišovo posolstvo,” napísalo v utorok hnutie známe ako Pfarrer-Initiative.

Rakúska skupina, ktorá v roku 2011 vydala “Výzvu k neposlušnosti” a okrem iného presadzuje aj vysviacku žien i ženatých mužov, protestuje proti argumentu kongregácie, že požehnanie medziľudských vzťahov je možné, iba ak je to v súlade s Božími plánmi. Kňazi a diakoni tejto iniciatívy dodali, že pri bohoslužbách budú pokračovať v slávení Božieho požehnania homosexuálnej lásky.

Pápež František vlani verejne podporil právnu ochranu pre registrované partnerstvá homosexuálov a odobril potrebu zákonov, ktoré takýto zväzok umožňujú. Vatikán však následne vysvetlil, že sa jeho vyjadrenia týkali len právnej oblasti, a nie oblasti cirkevnej.

- Reklama -