Bulharsko odhalilo výrobu falšovaných peňazí na univerzite

0
Na snímke falošné bankovky, ktoré bulharská polícia zadržala v tlačiarni na univerzite v Sofii, sú na stole bulharskej prokuratúry. Bulharské orgány počas spoločnej operácie s americkou tajnou službou zadržali dve osoby a zaistili tlačiarenský stroj, zariadenia na tlačenie peňazí spolu s veľkým množstvom falošných dolárových a eurových bankoviek. (Foto: TASR/AP)

Bulharské úrady odhalili v priestoroch univerzity v hlavnom meste Sofia výrobu falošných eurových a dolárových bankoviek v miliónovej hodnote, oznámili v utorok polícia a prokuratúra. Informovala o tom agentúra AFP. 

Falošné bankovky v celkovej hodnote 3,6 milióna eur a štyri milióny dolárov zaistili pri operácii, ktorá sa uskutočnila v spolupráci s americkou tajnou službou, uviedol pred novinármi šéf bulharského generálneho riaditeľstva pre boj s organizovanou trestnou činnosťou Ľubomir Janev.

Zadržaní boli 49-ročný zamestnanec tlačiarenského centra a 54-ročná žena. Dvojica doposiaľ nebola trestaná a bola pravdepodobne súčasťou rozsiahlejšej siete, ktorá falšované peniaze pašovala na Ukrajinu a do Európy. Bankovky falšovali po pracovnom čase a počas víkendov, vysvetľoval Janev a dodal, že počiatočné vyšetrovanie ukázalo, že mali “relatívne dobrú” kvalitu.

“Nedisponujeme žiadnymi dôkazmi, že by univerzita o tejto činnosti vedela,” povedal policajný riaditeľ Georgi Chadžiev. Názov inštitúcie nie je známy. 

Podľa bulharského generálneho prokurátora Ivana Geševa by mohlo ísť o najvyššiu sumu, aká kedy bola v krajine v súvislosti s falošnými bankovkami zadržaná. 

- Reklama -