piatok, 15 októbra, 2021
7.9 C
Bratislava
ÚvodArénaCelé vyhlásenie prezidentky SR Zuzany Čaputovej po stretnutí s premiérom Matovičom

Text vyhlásenia prezidentky SR Zuzany Čaputovej po stretnutí s premiérom Igorom Matovičom

V posledných dvoch týždňoch som absolvovala množstvo rokovaní s koaličnými lídrami a niektorými ministrami. Poznám ich stanoviská a oni poznajú moje. Situácia dospela do krajnosti, keď dve strany vyzvali na odchod premiéra a hroziacu menšinovú vládu opakovane a verejne odmieta strana Sme rodina. Do tohto bodu sa vláda dostala po mnohých hodinám rokovaní, následnej dohode a jej porušení.

Pozvala som preto dnes pána premiéra, aby som si od neho vypočula, ako sa chce postaviť k riešeniu tejto kritickej situácie. Nateraz pre mňa nemal konkrétnu odpoveď.

Konflikty vo vláde sledujeme mesiace, vládna kríza trvá dva o pol týždňa, na každom dni záleží. Preto som predsedu vlády požiadala, aby koaličnú aj vládnu krízu ukončil čo najskôr.
Vládna kríza je o to závažnejšia, že sa deje v súbehu s krízou pandemickou. Ľudia čelia každý deň úmrtiam svojich blízkych, ekonomickým dopadom a neistote, nárastu chudoby. Tento kritický stav je sprevádzaný nestabilitou a oslabení fungovania vlády, či chaosom, ktorý má svoje konkrétne obete.

Slovensko potrebuje okamžité zmeny v riadení pandémie, aby sme nepatrili medzi najhoršie krajiny na svete, kde zomiera najviac ľudí na covid. Okamžité zmeny v ešte intenzívnejšej pomoci ľuďom, lebo chudoba a život v strachu začína byť novou epidémiou. Okamžité zmeny vo vakcinácii, ktorá nebude nedôstojným zápasom o život. Okamžité zmeny v komunikácii do krajiny a aj navonok, ktorá bude hodná reprezentovania Slovenska, ako krajiny slušných ľudí.
Za týchto okolností všetci členovia vlády, premiéra nevynímajúc, musia o to viac konať vo verejnom záujme, v záujme republiky a jej občanov. V čase krízy Slovensko potrebuje plne funkčnú a výkonnú vládu, ktorej členovia budú dobre spolupracovať na riešení problémov.
Treba ukončiť agóniu, treba konať. Je najvyšší čas.

728*90

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu