EMA: Nič nenasvedčuje tomu, že vakcína od AstraZenecy môže za zrazeniny

0
Na snímke ampulky s vakcínou od spoločnosti AstraZeneca proti ochoreniu Covid-19 (Foto: TASR/AP)

Európska agentúra pre lieky (EMA) v utorok vyhlásila, že “nič nenasvedčuje” tomu, že vakcína proti novému koronavírusu od firmy AstraZeneca môže za krvné zrazeniny, aké boli po očkovaní ňou hlásené z viacerých krajín. EMA zároveň dodala, že je “pevne presvedčená” o prínosoch tejto vakcíny.

Riaditeľka EMA Emer Cooková počas utorňajšej videokonferencie s novinármi opakovane zdôraznila, že “nič nenasvedčuje tomu, že vakcíny AstraZeneca sú príčinou hlásených krvných zrazenín”. Spresnila, že Bezpečnostný výbor EMA pokračuje vo vyšetrovaní udalostí, ktoré majú údajnú spojitosť s tvorbou krvných zrazenín u ľudí zaočkovaných vakcínou AstraZeneca. Agentúra má 37 hlásení o prípadoch krvných zrazenín po zaočkovaní viac ako 17 miliónov ľudí v EÚ a v Británii.

Cooková viackrát uviedla, že agentúra je “pevne presvedčená”, že výhody vakcíny AstraZeneca prevažujú nad rizikami. Upozornila tiež, že každý rok majú v celej EÚ tisíce ľudí tromboembolické príhody a zatiaľ nie sú žiadne hodnoverné náznaky, že by očkovanie spôsobovalo tvorbu krvných zrazenín. Na toto riziko podľa nej neupozornili ani rozsiahle klinické skúšky, ktoré prebiehali pred schválením vakcíny.

“Dôvera v účinnosť a bezpečnosť vakcíny je prioritou pre EMA. Našou úlohou je udržať dôveru ľudí na základe vedeckých podkladov a vedeckého hodnotenia. Robíme všetko pre to, aby sme Európanov presvedčili, že ide o bezpečnú a dôveryhodnú očkovaciu látku,” uviedla šéfka agentúry.

Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL) v pondelok (15. 3.) odporučil na Slovensku pokračovať v očkovaní vakcínou AstraZeneca. Prínosy vakcíny podľa neho aj naďalej prevyšujú všetky riziká.

- Reklama -