Činnosť SIS je zabezpečená, uviedol po parlamentnom výbore Saloň

0
Predseda Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti SIS Marián Saloň (Smer-SD) (Foto: TASR)

Činnosť Slovenskej informačnej služby (SIS) je zabezpečená. Predseda Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti SIS Marián Saloň (Smer-SD) to uviedol v pondelok po mimoriadnom rokovaní výboru zvolanom po zadržaní a obvinení riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. Ako zdôraznil, je v záujme všetkých, aby sa jeho prípad čím skôr vyšetril.

“Námestníci majú z titulu svojich poverení kompetencie nastavené tak, že v plnom rozsahu dokážu zabezpečiť chod SIS, čo sa týka pôsobenia doma alebo v zahraničí,” priblížil Saloň. Všetky zákonné postupy a procesy sú dodržané aj podľa člena výboru Miloša Svrčeka (Sme rodina). Odpovede zúčastnených námestníkov SIS na otázky poslancov zhodnotil ako kvalifikované a odborné. “Myslím si, že SIS pracuje tak, ako má,” skonštatoval.

SIS podľa Saloňa zatiaľ neobdržala žiadosť Pčolinského o ukončenie služobného pomeru. Očakáva sa, že by mohla byť doručená v priebehu dňa. Služba je pripravená žiadosť sprocesovať a doručiť na Úrad vlády SR, aby mohla vláda konať.

Saloň by uvítal zvolanie Bezpečnostnej rady SR, mohol by to byť podľa neho dobrý signál aj smerom do zahraničia. “Nie je celkom šťastné riešenie, že sú uprednostňované veci typu koaličnej krízy,” podotkol. Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok (12. 3.) listom požiadala premiéra Igora Matoviča (OĽANO), aby neodkladne zvolal zasadnutie Výboru Bezpečnostnej rady SR pre koordináciu spravodajských služieb.

Svrček dodal, že SIS deklarovala, že ak je potrebné, pripraví administratívne kroky potrebné k zbaveniu mlčanlivosti Pčolinského.

Z korupcie obvinený riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský bude stíhaný väzobne. Rozhodol o tom v nedeľu (14. 3.) sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Rozhodnutie nie je právoplatné.

Pčolinského zadržali príslušníci NAKA vo štvrtok (11. 3.) v skorých ranných hodinách. Obvinili ho, že on a bývalý námestník SIS Boris Beňa mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40.000 eur. Úplatok mal byť za to, aby SIS nesledovala Zoroslava Kollára. Skutok sa mal stať v auguste minulého roka.

- Reklama -