ŠÚKL: Dôsledne analyzujeme každé podozrenie na nežiaduci účinok vakcín

1
Vakcína proti ochoreniu COVID-19 od farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca. Foto: TASR

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) dôsledne analyzuje každé podozrenie na nežiaduci účinok vakcín určených na prevenciu ochorenia COVID-19, obzvlášť ak ide o podozrenie na závažný nežiaduci účinok a úmrtie. TASR o tom v nedeľu informovala hovorkyňa ústavu Magdaléna Jurkemíková.

Zdôraznila, že pri stanovení toho, či ide o možnú súvislosť medzi vakcínou a nežiaducou reakciou, je potrebné vziať do úvahy celkový zdravotný stav očkovaného, iné užívané lieky a ďalšie faktory.

Štátny ústav pokračuje v hodnotení kauzality  v prípade úmrtia 38-ročnej ženy po očkovaní vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. „Na základe doteraz dostupných údajov nie je možné dať očkovanie a úmrtie do priameho súvisu,” uviedla hovorkyňa s dôvetkom, že po získaní potrebných informácií prípad vyhodnotia a o výsledku budú transparentne informovať.

Jurkemíková pripomenula, že ŠÚKL komunikuje aj s ostatnými liekovými agentúrami. Hlásené podozrenia na nežiaduce účinky zo Slovenska aj ostatných európskych krajín vyhodnocuje na dennej báze.

Ubezpečila, že ak bude mať ústav dôvodné pochybnosti o bezpečnosti vakcíny, okamžite príjme všetky potrebné kroky na zabezpečenie ochrany zdravia slovenských občanov. „Hlásenia podozrení na nežiaduce účinky liekov a vakcín sú dôležitým nástrojom sledovania ich bezpečnosti, musia však byť potvrdené na základe dôkladnej farmakovigilančnej analýzy,” uzavrela.

- Reklama -

1 komentár

  1. Tak to určite. Koho tu idete ťahať za nos? Ak by to bola pravda tak by ste už dávno museli pozastaviť podávanie vakcíny AstraZeneka!!! Už máme dokonca dve úmrtia aj tu na Slovensku!!! A ŠÚKL stále nič!!! Hlavne, že Ruskú vakcínu Sputnik V testujete na myšiach a morčati. Ste iba banda zapredancov, alebo že by hlupákov? Skúste si sami vybrať.

Comments are closed.