Orbán: Prichádza najťažší týždeň pandémie

0
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Nadchádzajúci týždeň bude v Maďarsku doteraz najťažším v rámci pandémie nového druhu koronavírusu, povedal v nedeľu v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió predseda vlády Viktor Orbán, podľa ktorého však – napríklad na rozdiel od Slovenska – jeho krajina nebude potrebovať pomoc zo zahraničia.

Podľa jeho slov Maďarsko je v situácii, že môže ponúknuť pomoc iným krajinám, pretože v pomere k počtu obyvateľov je tam k dispozícii najviac nemocničných postelí, ako aj umelých pľúcnych ventilátorov.

„Do nemocníc, kde to bude potrebné, presunieme obvodných lekárov i končiacich medikov,” zdôraznil Orbán.

Podľa spravodajského servera 444.hu však situácia v nemocniciach je kritická, tamojší lekári hovoria o tom, že sú nútení rozhodovať o tom, ktorý z pacientov v ťažkom stave dostane intenzívnu starostlivosť, a ktorý nie. Maďarská lekárska komora (MOK) zas tvrdí, že nemocnice sú na hranici vyťaženosti, a že pľúcne ventilátory síce sú, avšak nemá ich kto obsluhovať.

Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 8863 nakazených novým druhom koronavírusu, v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 162 chorých a na umelej pľúcnej ventilácii je napojených už 1005 pacientov. Počet infikovaných od vypuknutia koronavírusovej pandémie dosiahol 516.490 a dosiaľ evidujú 16.952 obetí covidu. Stúpa aj počet aktuálne nakazených, ktorých je 146.647. Hospitalizovaných je 8764 chorých.

- Reklama -