Krajčí končí vo funkcii ministra

0
Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) počas vyhlásenia k aktuálnej politickej situácii 11. marca 2021 v Bratislave. Minister zdravotníctva Marek Krajčí končí vo funkcii. Oznámil to na štvrtkovej tlačovej konferencii s tým, že dve menšie koaličné strany podmienili zotrvanie vo vláde jeho demisiou. (Foto: TASR)

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) končí vo funkcii. Oznámil to na štvrtkovej tlačovej konferencii s tým, že dve menšie koaličné strany podmienili zotrvanie vo vláde jeho demisiou.

 „Nie som prilepený na moju stoličku,” povedal Krajčí a poďakoval sa svojim spolupracovníkom. Premiér Igor Matovič považuje toto odstúpenie za „najabsurdnejšie v dejinách“. Premiér vyhlásil, že taká je politika. Podľa Matoviča koalícia bola počas rokovaní veľmi blízko k rozpadu.  Chcel, aby odišli aj ľudia, ktorí boli proti prísnym opatreniam, no jedna zo strán nesúhlasila a hrozila odchodom z vlády. To by podľa Matoviča viedlo k predčasným voľbám, čo nechcel, lebo “ujo Pellegrini by nám tu vládol ďalších 50 rokov”.

Odstúpenie Krajčího bude atypické. Matovič uviedol, že jeho odstupovanie bude postupné a niekoľko týždňov bude “dvojvládie”.

“Chcem, aby nový minister alebo ministerka bola v týchto ťažkých časoch pre Slovensko spoločne so súčasným ministrom niekoľko týždňov spolu v úrade, aby prechod moci a zodpovednosti bol plynulý tak, aby sa to nedotklo ochrany zdravia a životov,” doplnil Matovič. Premiér by chcel, aby Krajčí odišiel, až keď sa rozbehne očkovanie Sputnikom V. Meno nového ministra ešte nepovedali, Matovič nepotvrdil, či to bude súčasný štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek.

Krajčí poďakoval poslancom za OĽANO, ktorí za ním stoja a tiež hnutiu Sme rodina. Dodal, že keďže Za ľudí a SaS podmienili svoje zotrvanie vo vláde jeho demisiou, bolo by zbytočné a nesprávne dávať argumenty. Želá si, aby si nový minister mohol robiť svoju robotu, mal dostatočnú autoritu vo vláde a aby sa zo zdravotníctva nerobila politická téma. “Želám si, aby sa z pandémie prestala robiť politika, aby sa z opatrení nerobili nástroje, ktorými voličom sa chcem zapáčiť,” doplnil.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš povedal, že keby sme sa všetci riadili návrhmi Krajčího, nebola by pandemická situácia na Slovensku taká zlá. Dodal, že klub OĽANO naďalej stojí za Krajčím a za jeho rozhodnutím. “Mrzí nás, že ten, čo chcel viac opatrení, odchádza a tí, čo všetko spochybňovali, ostávajú,” doplnil Šipoš. Hnutie urobí podľa neho všetko preto, aby navrhlo kvalitného nového ministra zdravotníctva.

vo videu vyhlásenie predsedu vlády Igora Matoviča

Profil Mareka Krajčího

Marek Krajčí sa narodil 24. marca 1974 v Bratislave. Je slovenský politik, detský kardiológ, hudobník, skladateľ a textár.

Viac ako 20 rokov pracoval ako detský kardiológ v Detskom kardiocentre SR, jedinom špecializovanom centre pre liečbu detských vrodených a získaných ochorení srdca. Je autorom a spoluautorom viacerých odborných publikácií.

Vo voľbách do Národnej rady (NR) SR 5. marca 2016 kandidoval zo štvrtého miesta na kandidátke hnutia OĽANO-NOVA. V parlamente pôsobil ako podpredseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo. Zároveň bol tieňovým ministrom zdravotníctva hnutia OĽANO.

V parlamentných voľbách, ktoré sa konali 29. februára 2020, kandidoval za koalíciu OĽANO, NOVA, Kresťanská únia (KÚ) a Zmena zdola zo 143. miesta a získal 35.515 hlasov voličov.

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala 21. marca 2020 vládu premiéra Igora Matoviča (OĽANO), Marek Krajčí v nej zaujal post ministra zdravotníctva.

Pred nástupom do ministerskej funkcie pôsobil vo viacerých charitatívnych organizáciách. Nielen v Bratislave, ale aj v zahraničí organizoval rôzne dobrovoľnícke podujatia a charitatívne projekty, za čo získal najvyššie samosprávne vyznamenanie – Cenu primátora hlavného mesta SR Bratislavy za rok 2014 za nezištnú a účinnú pomoc ľuďom v núdzi prostredníctvom charitatívnych a dobrovoľníckych aktivít v Bratislave i za hranicami mesta.

Je zakladateľom a predsedom správnej rady občianskeho združenia Kresťania v meste, ktoré združuje v Bratislave cirkevné zbory a spoločenstvá, ako i kresťanské mimovládne organizácie.

Marek Krajčí je tiež hudobník, hrá na klavíri a popri klasickej hudbe sa venoval aj hre na organ a sprevádzaniu duchovných piesní na mládežníckych stretnutiach či v kostoloch. Zároveň je autorom desiatok hymien a chválospevov, pričom patrí medzi priekopníkov chválových koncertov na Slovensku.
Je ženatý, s manželkou Kamilou má 5 detí.

  • red, TASR-

- Reklama -