Kongres s konečnou platnosťou schválil 14 mld. USD pre americké aerolínie

0
Cestujúci v lietadle. (Foto: OrnaW, Pixabay)

Americký Kongres s konečnou platnosťou schválil ďalší balík pomoci pre domáce letecké spoločnosti. Tie patria k najviac poškodeným pandémiou nového koronavírusu, keďže opatrenia prijaté na spomalenie jeho šírenia sa dotkli najmä cestovania. Nová finančná podpora predlžuje program na udržanie počtu pracovných miest o ďalších šesť mesiacov.

 Pomoc v hodnote 14 miliárd USD (11,77 miliardy eur) predstavuje už tretí balík na podporu leteckého sektora od nástupu pandémie v marci 2020. Ten by mal aerolíniám pomôcť udržať pracovné miesta do konca septembra tohto roka. Po započítaní najnovšieho balíka poskytla vláda leteckým spoločnostiam na udržanie zamestnanosti od marca minulého roka už 54 miliárd USD.

Dopyt po leteckej doprave v USA klesol vlani oproti roku 2019 zhruba o 60 % na najnižšiu hodnotu od roku 1984. Americké letecké spoločnosti dokopy naďalej spaľujú denne hotovosť vo výške zhruba 150 miliónov USD a počíta sa s tým, že aerolínie budú finančne krvácať aj väčšinu tohto roka, keďže záujem o leteckú dopravu zostáva v útlme.

- Reklama -