Grécko: V Aténach pokračovali študentské protesty proti policajnému násiliu

0
Policajt leží na zemi zranený počas potýčky 9. marca 2021 v Aténach. V utorok v Aténach došlo k silným zrážkam po tom, čo mladíci protestujúci proti incidentu policajného násilia zaútočili benzínovými bombami na policajnú stanicu a jedného policajta ťažko zranili. (Foto: TASR/AP)

Vyše 1000 gréckych študentov pokračovalo v stredu popoludní v Aténach v protestoch proti policajnej brutalite. Podobná demonštrácia z utorka vyústila do potýčok s políciou.

Polícia v stredu odhadla počet zúčastnených na 1000 osôb, spravodajca AFP však uviedol, že do ulíc ich v stredu vyšlo asi dvojnásobne viac. “Represia nezvíťazí,” hlásal jeden z transparentov študentského protestu, namiereného obzvlášť proti zavedeniu policajných hliadok na univerzitách.

K protestu došlo deň po násilnostiach na demonštrácii  v Aténach, kde sa podľa gréckych úradov zranili desiati policajti, pričom jeden z nich utrpel vážne poranenie hlavy. Zadržaných bolo 16 osôb.

Na utorkovej demonštrácii sa zúčastnilo približne 5000 ľudí. K výtržnostiam došlo, keď skupina približne 200 maskovaných demonštrantov začala na policajnú stanicu v Nea Smyrni na predmestí Atén hádzať kamene a tzv. molotovove koktaily. Polícia reagovala použitím slzotvorného plynu a vodného dela. Zároveň informovala, že vážne zranený bol jeden z jej príslušníkov, ktorého protestujúci zhodili z motorky a zbili.

Zatknutí výtržníci čelia obvineniam z viacerých trestných činov vrátane pokusu o vraždu, ťažkého ublíženia na zdraví a podpaľačstva.

Utorňajšiu demonštráciu podnietil nedeľňajší incident, počas ktorého policajt – v rámci kontroly dodržiavania epidemiologických opatrení – zbil obuškom mladého muža. Videozáznam z tejto udalosti sa medzičasom stal virálnym a pobúril grécku verejnosť. K incidentu došlo práve na námestí s parčíkom neďaleko policajnej stanice v Nea Smyrni, ktoré je obľúbeným miestom stretávania aj pre rodiny s deťmi.

Polícia sa bránila tvrdením, že na miesto bola vyslaná pre početné sťažnosti na osoby, ktoré tam porušovali epidemiologické pravidlá. Uviedla tiež, že tam na jej príslušníkov zaútočilo približne 30 ľudí, ktorí dvoch z policajtov aj zranili. Miestni obyvatelia však jej tvrdenia popierajú.

Nedeľný incident už začali vyšetrovať príslušné úrady, pričom policajt obvinený z bitia mladíka bol dočasne postavený mimo služby, informovali v stredu zdroje z prostredia polície.

Incidentu pritom predchádzali početné prípady údajnej policajnej brutality pri zásahoch na študentských a ľavicových protestoch, o ktorej celé mesiace kriticky informovali viaceré grécke médiá a aktivisti.

Hovorkyňa vlády Aristotelia Peloniová po utorňajších násilnostiach obvinila ľavicovo orientovanú opozičnú stranu z “vyvolávania napätia” a nezodpovedného správania v už aj tak ťažkom období spôsobenom pandémiou nového koronavírusu. Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis zase ľudí vyzval, aby sa vyhli opakovaniu násilia, k akému došlo v utorok večer v Aténach.

Obyvatelia Atén majú aktuálne v súvislosti s epidemiologickou situáciou nariadené neopúšťať svoje domovy okrem nevyhnutných dôvodov. V Grécku dosiaľ v súvislosti s novým koronavírusom zaznamenali viac ako 212.000 prípadov nákazy a vyše 6800 úmrtí.

- Reklama -