USA: Aljaška ruší poradovník očkovania, vakcínu dostanú všetci záujemcovia

0
Na archívnej snímke z 27. septembra 2019 guvernér Aljašky Mike Dunleavy hovorí počas tlačovej konferencie v Anchorage. Aljaška sa stala prvým štátom USA, ktorý zrušil pravidlá určujúce poradie pri očkovaní proti novému koronavírusu. Vakcínu dostanú všetci záujemcovia, ktorí na území tohto štátu žijú alebo pracujú a majú najmenej 16 rokov. (Foto: TASR/AP)

Aljaška sa stala prvým štátom USA, ktorý zrušil pravidlá určujúce poradie pri očkovaní proti novému koronavírusu. Vakcínu dostanú všetci záujemcovia, ktorí na území tohto štátu žijú alebo pracujú a majú najmenej 16 rokov. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

V prepočte na počet obyvateľov dostalo na Aljaške obe dávky očkovacej látky proti koronavírusu najviac ľudí spomedzi všetkých štátov USA. Podľa údajov Centra na kontrolu a prevenciu chorôb (CDCP) bolo zaočkovaných už 25 percent aljašskej populácie.

Aljaška patrí v rámci USA medzi najchudobnejšie a najmenej ľudnaté štáty.

Niektoré aljašské regióny vrátane ostrova Kodiak sa približujú alebo presahujú hranicu 90 percent zaočkovaných seniorov, ako uviedol vo vyhlásení úrad tamojšieho guvernéra. V okolí mesta Nome dostalo minimálne jednu dávku vakcíny viac ako 60 percent obyvateľov starších ako 16 rokov.

V rámci celej Aljašky, ktorá má vyše 710.000 obyvateľov, bolo podaných už zhruba 291.000 dávok vakcín.

“Tento historický krok je ďalším celoštátnym prvenstvom Aljašky, ale nemalo by nás to prekvapovať,” povedal v utorok tamojší guvernér Mike Dunleavy.

Spojené štáty majú v rámci súčasnej pandémie najhoršiu bilanciu obetí a nakazených spomedzi všetkých krajín sveta, takže sa miestne úrady usilujú o čo najrýchlejšie tempo vakcinácie. Podľa Bieleho domu bolo minulý týždeň denne zaočkovaných v priemere 2,2 milióna Američanov.

- Reklama -