Film o Lukašenkom využívaných nehnuteľnostiach má už dva milióny prezretí

0
bieloruský prezident Alexander Lukašenko (Foto: TASR/AP)

Novinári z bieloruského opozičného spravodajského portálu Nexta obvinili dlhoročného vodcu Alexandra Lukašenka z rozsiahlej korupcie. Urobili tak vo videofilme s názvom Lukašenko: Zlatá baňa, ktorý má od svojho sprístupnenia na internete v pondelok už dva milióny prezretí. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Vo viac ako hodinovom videu novinári obviňujú Lukašenka, že z verejných zdrojov financuje niekoľko luxusných nehnuteľností a drahé autá. Novinári získali svoje informácie z nemenovaných zdrojov v prezidentskej kancelárii.

Lukašenko sa k videu nevyjadril, ale minulý týždeň nepriamo odmietol tvrdenia, že vlastní utajené luxusné sídlo.

Líder, ktorého mnohí označujú za “posledného diktátora v Európe”, opakovane zdôrazňuje, že nikdy nehromadil bohatstvo na úkor svojich občanov. Z jeho majetkových priznaní vyplýva, že je “chudobný ako kostolná myš,” pripomenul portál Belsat.

Autori však v dokumente zverejnili zoznam 18 realitných objektov využívaných Lukašenkom, medzi ktorými figuruje usadlosť Viskuli v Brestskej oblasti, v blízkosti Bielovežského pralesa, i Palác nezávislosti v Minsku.

Výstavba paláca stála 250 miliónov dolárov. Jeho súčasťou je zbrojnica, zimná záhrada, heliport a zbierka retro automobilov.

Počas slávnostného otvorenia paláca v roku 2013 Lukašenko vyhlásil, že na jeho výstavbu nebol vynaložený ani jediný rubeľ zo štátneho rozpočtu. Podľa autorov dokumentu to však nie je pravda.

Vo filme zaznelo aj tvrdenie jedného zo zamestnancov prezidentskej kancelárie, ktorý uviedol, že mesačne sa na údržbu Lukašenkovych rezidencií vynakladajú “desiatky miliónov dolárov”.

Videofilm Zlatá baňa venovaný Lukašenkovi pripomína videosnímku ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorý v nej v januári tohto roku obvinil prezidenta Vladimira Putina, že má na pobreží Čierneho mora luxusné sídlo v hodnote miliónov dolárov. Putin tieto tvrdenia poprel.

Lukašenko vo svojej vlasti naďalej čelí hnutiu odporu z radov prívržencov opozície, ktorí neuznávajú výsledky augustových prezidentských volieb. Podľa oficiálnych výsledkov ich vyhral Lukašenko, keď porazil opozičnú kandidátku Sviatlanu Cichanovskú. Opozícia však považuje tieto voľby za zmanipulované a EÚ a mnohé ďalšie krajiny sveta odmietajú Lukašenka uznávať ako legitímneho prezidenta.

Bezprostredne po ohlásení oficiálnych výsledkov vypukli v Bielorusku masové protesty, na ktorých došlo k tvrdým zásahom zo strany polície i hromadnému zatýkaniu tisícov demonštrantov vrátane lídrov opozície.

Bieloruská opozícia chystá na jar ďalšiu vlnu pouličných protestov. Pozorovatelia sa však obávajú, že v dôsledku brutálnych zásahov proti účastníkom povolebných demonštrácií sa potenciál protestného hnutia proti Lukašenkovi už vyčerpal a pripravované akcie nebudú už také masové.

- Reklama -