Ústav pre kontrolu liečiv sa ospravedlnil šéfke EMA za slová premiéra Matoviča

1
riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzana Baťová (Foto: TASR)

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) sa v utorok ospravedlnil predsedníčke dozornej rady Európskej liekovej agentúry (EMA) za vyjadrenia premiéra Igora Matoviča (OĽANO). Premiér jej predtým odkázal, aby EMA schvaľovala nové vakcíny proti ochoreniu COVID-19 rýchlejšie a aby v agentúre na nasledujúce mesiace zmenili pracovnú dobu na 24 hodín denne a sedem dní v týždni.

„Verím, že dnešné vyjadrenie pána premiéra bolo výsledkom neznalosti procesov a neznalosti pracovného nasadenia expertov z celej EÚ, ktorí od času pandémie pracujú 24 hodín denne bez ohľadu na to, či sú Vianoce, sviatky alebo nedele. Dr. Christu Wirthumer-Hoche som dnes osobne kontaktovala a vyjadrila som jej svoje ospravedlnenie,“ spresnila riaditeľka ŠÚKL Zuzana Baťová.

Ústav vysvetlil, že EMA zodpovedá za vedecké posúdenie vakcín na prevenciu ochorenia COVID-19, ktorých samotná registrácia by za štandardných okolností trvala približne rok. „Proces registrácie vakcín proti COVID-19 bol nastavený tak, aby sa za žiadnu cenu neustúpilo z odborných požiadaviek na vakcíny, a aby sa zároveň proces skrátil na čo najkratší čas,“ spresnila hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková. Dodala, že aj preto bol zavedený nástroj priebežného posudzovania ešte pred žiadosťou o registráciu, v ktorom je momentálne aj ruská vakcína Sputnik V.

Matovič reagoval na vyjadrenia Wirthumer-Hoche, ktorá v diskusnej relácii rakúskej televízie ORF 7. marca povedala, že krajinám EÚ odporúča nedať Sputniku štátne povolenie na núdzové použitie, kým ešte EMA posudzuje bezpečnosť a účinnosť ruskej očkovacej látky.

- Reklama -

1 komentár

  1. Premier Matovič má v tomto prípade PRAVDU !!! Prijatie Sputnika-V schválne zdržujú !

Comments are closed.