Parlamentný mediálny výbor: Títo nespĺňajú podmienky ako kandidáti do Rady RTVS

0
predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽaNO) Foto: TASR

Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá v utorok odporučil plénu parlamentu zvoliť nových členov Rady RTVS zo zoznamu 18 kandidátov, ktorí sa uchádzajú o uvoľnené tri posty. Pri troch kandidátoch však zároveň v uznesení skonštatoval, že nespĺňajú dostatočne podmienku odbornej a riadiacej praxe.

Upozornenie sa týka kandidátov Ľubomíra Gumana, ktorý v predchádzajúcich šiestich rokoch pôsobil v Rade RTVS, herca a bývalého riaditeľa Štátneho divadla Košice Petra Himiča a súčasného hovorcu Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martina Kramaru.

Zákon o RTVS v prípade podmienok uchádzačov o členstvo v rade považuje za odborníka fyzickú osobu, ktorá má vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, najmenej päť rokov odbornej praxe a tri roky riadiacej praxe v požadovanej oblasti. Riadiaca prax sa nevyžaduje u odborníka v oblasti práva.

Podľa predsedu výboru Kristiána Čekovského (OĽANO) sa jeho členovia zjednotili v tom, že za odbornú a riadiacu prax v požadovanej oblasti sa považuje prax v médiách. Z tohto dôvodu sa výbor uzniesol na tom, že traja spomínaní podmienku dostatočnej odbornej a riadiacej praxe nespĺňajú. “Naším cieľom je, aby v kontrolných orgánoch médií, akým je napríklad Rada RTVS, sedeli odborníci a ľudia z mediálneho prostredia. Keďže sa tak v minulosti nedialo, rozhodli sme sa detailne preštudovať podklady prihlásených kandidátov. Napriek tomu, že podľa zákona nemôže Výbor NR SR pre kultúru a médiá vylúčiť niekoho z výberového procesu, jasne sme pomenovali, kto podľa nás spĺňa a kto nespĺňa zákonné podmienky na členstvo v Rade RTVS. Veríme, že poslanci NR SR sa budú riadiť aj na základe našich odporúčaní,” objasnil Čekovský.

Vo výberovom konaní kandiduje 18 uchádzačov. Na dve uvoľnené miesta odborníkov v oblasti rozhlasového vysielania kandiduje 11 uchádzačov – Martin Kramara, Tamara Valková, Ľubica Hamárová, Silvester Lavrík, Ján Balaščák, Peter Abrahám, Agáta Staneková, Milan Antol, Ján Uličiansky, Peter Himič a Ľubomír Guman. Na jedno voľné miesto odborníka v oblasti práva je sedem uchádzačov – Adriana Petrová, Martin Daňko, Tomáš Caban, Dominik Okenica, Helena Dobosová, Martina Gajdošová, Jozef Ševec.

Voľba sa má uskutočniť počas najbližšej schôdze NR SR, ktorá sa začína v utorok 16. marca. Zvolení kandidáti budú mať mandát do 10. februára 2027.

Rada RTVS dohliada na dodržiavanie zákona o RTVS, rovnako kontroluje hospodárenie inštitúcie a efektívne nakladanie s verejnými zdrojmi. Schvaľuje rozpočet i programový koncept RTVS, skúma a zaoberá sa aj podnetmi týkajúcimi sa obsahu vysielania. Radu tvoria traja odborníci na televízne vysielanie, traja odborníci na rozhlasové vysielanie, dvaja odborníci z oblasti ekonómie a jeden odborník z oblasti práva.

- Reklama -