Bittó Cigániková: Všetko má svoje hranice. Mlčanie SaS ničomu nepomohlo

0
Poslankyňa NR SR Jana Bittó Cigániková (SaS). Foto: TASR

Chcem, aby Igor Matovič prestal s útokmi proti mne, odôvodňuje svoju požiadavku, aby sa jej premiér ospravedlnil, poslankyňa Jana Bittó Cigániková. Podľa nej už toho bolo priveľa. A Marek Krajčí? Nakúpil ohromné množstvo testov, ktoré mali byť iné, rozhádzal očkovaciu stratégiu, starších odsunul, spôsob prihlasovania na očkovanie zlyháva, hovorí k téme rekonštrukcie vlády.

Ako sa cítite mesiac a pol po nákaze covidom?

Mala som síce pozitívny test, ale cítila som sa dobre. Izolovala som sa od rodiny, snažila sa o maximálnu bezpečnosť. Bola som v poriadku a cítim sa aj teraz dobre.

Nemáte žiadne postcovidové syndrómy? Napríklad necítite únavu?

Ja asi neviem, čo je únava :) Nie, necítim sa unavená. Som ako obyčajne plná energie.

Ste poslankyňa vládnej koalície, ktorá zvažuje žalovať svojho premiéra za výroky na svoju adresu. To je veľmi bizarná situácia. Neprilievate vodu do mlyna Matovičovým tvrdeniam, že nie ste koaličnou poslankyňou, respektíve, že vás za takú nepovažuje?

Práve pre výroky, ktoré o mne premiér hovoril, žiadam od neho ospravedlnenie. Som verejne činný človek a viem, že musím rátať s istou mierou zásahov do súkromia, aj s kritikou. Ale premiér o mne šíril klamstvá. Vysvetľujem ich, verte, trpezlivo. Stovkám ľudí, denne. A klamstvá pokračujú. Tak som sa rozhodla urobiť ďalší krok. Verím, že premiér po ospravedlnení prestane o mne hovoriť, že spolupracujem s finančnými skupinami, že nemám vzdelanie a že len preto, ako sa volám, som luhárka. To predsa nie je v poriadku. Ak premiér toto hovorí o komkoľvek, obrana je prirodzená a nezáleží na tom, či sme v jednej koalícii alebo nie.

Matovič o vás povedal skutočne priveľa netaktného, prečo sa vás najviac dotklo práve označenie za lobistku Penty?

Žiadam od neho ospravedlnenie pre tri nepravdy, ktoré o mne šíril, Penta je jedna z nich. V prvom rade odmietam, že som lobista akejkoľvek firmy. Lobista nie je ten čo bojuje za viac hráčov na trhu, ako to robím ja. Lobista bojuje za jedného konkrétneho hráča, ako to robí premiér v prípade štátnej poisťovne. Ja sa snažím zachrániť peniaze všetkých, ktorí platia do zdravotných poisťovní odvody a podotýkam, že vďaka prerozdeľovaciemu mechanizmu, ktorý zabezpečí vyššiu platbu za starších a chorejších, na tom najviac získava VšZP.  Druhá vec je, že premiér tvrdil, že nemám zdravotnícke vzdelanie – zdravotnícky manažment, ktorý som vyštudovala však hovorí o opaku. A tretí je znevažovanie môjho priezviska, to urobil opakovane, že spojil meno Cigániková s klamaním, ktoré pre mňa má byť tým pádom vraj prirodzené. Toto priezvisko nosia aj moje deti. Klamstvá a urážky, to nie je hodné žiadneho slušného a kolegiálneho vzťahu. Chcem, aby to prestalo, tak podnikám kroky ja, keď si to nevie uvedomiť pán Matovič sám. 

Prečo od neho žiadate ospravedlnenie po štyroch mesiacoch? A navyše v čase, kedy je pár dní relatívny pokoj v komunikácii medzi ním a vami?

Myslím, že je čas, aby sme vyložili karty na stôl a aby aj pán premiér pochopil, že naša nečinnosť a to, že sme na jeho nekonečné osobné útoky a klamstvá nereagovali, nebolo našou slabosťou. Len sme k nemu, s ohľadom na koalíciu, boli zhovievaví. Doslova sme si vraveli, veď on je taký, nemôže za to, snáď časom dozrie. 

Ale všetko má svoje hranice. Naše mlčanie ničomu nepomohlo, skôr to situáciu ešte zhoršovalo. Dospeli sme do štádia, kde lož používa ako pracovnú metódu a nekonečne ju opakuje. Do štádia, kde neváha spojiť nás ešte aj s Kuciakovou vraždou. 

V sobotu pán premiér pomedzi desiatky útokov na Richarda Sulika povedal v RTVS aj toto: “Nemám problém povedať, že som sa pomýlil.”

Spísala som mu teda poctivo dôkazy toho, kde a v čom sa o mne “pomýllil” a žiadam ospravedlnenie. Uvidíme, či je pán premiér schopný sebareflexie aspoň v takomto merítku. Začiatok by to bol dobrý.

Súvisí to aj so snahou SaS a Za ľudí o rekonštrukciu vlády, o výmenu premiéra?

Stretlo sa to v rovnakom čase, ale nie, nesúvisí to. 

Matovič nereagoval zatiaľ ani na vaše podanie a ani na tieto predstavy koaličných partnerov. Je to taktika “to časom prehrmí”?

Na vyjadrenie má Igor Matovič päť dní. Plynú od piatka. Verím, že sa stihne ospravedlniť v limite. 

Myslíte si, že takto prehrmí aj koaličná kríza? Sama hovoríte, že nie je schopný sebareflexie, aký výsledok teda čakáte?

O tom, ako sa skončí koaličná kríza, hovoriť nechcem. Partneri aj kluby rokujú.  

Minister obrany Naď pri komentovaní udalostí hovoril, že predseda SaS Richard Sulík síce vyzval k zmene na poste predsedu vlády, no nepodmienil to zotrvaním vašej strany v koalícii. Nie je to len taký akože tlak? Lebo viem si predstaviť aj principiálnejší postoj…

My celý čas hovoríme o potrebe rekonštrukcie vlády a nemenujeme konkrétnych ľudí. Pomenovali sme len tých, ktorí podľa nás – ale nielen podľa nás zlyhávajú najviac – a to je minister zdravotníctva a premiér. Minister Krajčí nakúpil ohromné množstvo testov, ktoré mali byť iné, rozhádzal očkovaciu stratégiu tak, že starších odsunul celkom nelogicky, následne zlyháva spôsob prihlasovania na očkovanie. A to len za jediný týždeň. Pre toto si nezaslúži kritiku?

Zdá sa, že premiérova pozícia je stále silná a intenzita požiadaviek koaličných strán opadá. Rovnako je na tom aj minister zdravotníctva, Marek Krajčí je podľa vás najhorším ministrom. V nedeľnom streame ste ale hovorili len o premiérovi. Bola by len zmena jednej osoby vo vláde podľa vás skutočnou rekonštrukciou? Stačila by vám na upokojenie situácie?

Nehovorili sme o menách a ani nebudem. Nedávame žiadne ultimáta. Počkajte do stredy noci, štvrtka rána, po rokovaní nášho poslaneckého klubu. 

Na sociálnej sieti kritizujete plošné testovania ako príliš drahý a neúčinný nástroj na riešenie situácie. To je ale vlajková loď Igora Matoviča a tým aj OĽaNO, čo potvrdzujú ďalšie milióny nakúpených testov.

A pomáha toto plošné testovanie? Pýtame si dáta, pýtame sa na výsledky. Nedostávame ich, výsledky nevidno, stále sme v zvládané pandémie najhorší na svete – toto si podľa nás zaslúži kritiku. Je to v priamej gescii ministra zdravotníctva a premiéra. Ponúkali sme riešenia, spisovali, prečo a čím by mohli pomôcť. Neakceptovali ich. Neviem, čo iné a viac by sme mali robiť. 

Koalícia prišla o dvoch poslancov Za ľudí. Všetky strany svorne hovoria, že nech sa už situácia vyvŕbi hocijako, len nie predčasné voľby. Podarí sa tento základný predpoklad udržať?

Predčasné voľby nechceme a urobíme všetko preto, aby neboli. To však nemôže brániť sebareflexii vlády pri očividných zlyhaniach. 

Odvolať vás chcel už váš koaličný poslanec Richard Vašečka, intenzívny a citlivý spor ste mali aj s kolegyňou Annou Záborskou…

V politike máte oponentov aj spolupracovníkov, ako všade. S viacerými poslancami sme na opačných hodnotových osách. Kým sa vieme rozprávať bez emócií a urážok, je to v poriadku – a s oboma to vieme. Problém je, ak do politiky vstupuje ideológia a náboženstvo, s tým mám a vždy aj budem mať problém. A vždy budem nahlas kričať pri tom, ak budem cítiť nespravodlivosť. 

- Reklama -