Sólymos o Budajovi: Silné slová, výsledky nevidno

0
exminister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) (Autor: TASR)

Po prvom roku ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) nevidieť žiadne relevantné výsledky. Všetko zostáva najmä v rovine vyjadrení. Uviedol to exminister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) v súvislosti s hodnotením blížiaceho sa prvého roka vlády. Celkovo pôsobenie Budaja hodnotí neutrálne.

 “Ministrovi Budajovi nemožno uprieť veľkú viditeľnosť a silné vyjadrenia na akúkoľvek tému. Silné vyjadrenia a silné slová majú cenu vtedy, ak sa pod nimi skrývajú aj výsledky, najmä legislatívneho charakteru. Ale osobne mu držím palce,” povedal Sólymos. Oceňuje snahu Budaja zorientovať sa v rezorte a tiež to, že pripravené projekty v oblasti ochrany prírody nezastavil.

Sólymos zmätočne vníma zastavenie kotlovej dotácie. Pripomína, že pilotná verzia mala prebehnúť minulé leto a tento rok mala byť ďalšia. Dotácia bola však tesne pred spustením zrušená. “Až následne ako Európska komisia dala na Slovensko žalobu za nedostatočnú ochranu ovzdušia, tak sa ministerstvo opäť vrátilo k výmene špinavých vykurovacích zariadení. Čomu som nakoniec rád,” podotkol exminister.

Pokračuje, že taký istý scenár prebiehal aj pri zavedení zálohovania PET fliaš a plechoviek. “Najprv sa zavedenie odložilo, potom vrátilo späť, zrušilo sa výberové konanie na správcu systému, lebo bolo ‘podozrivé’, a následne sa vybral ten istý správca systému a všetko je v zásade tak ako pred tým,” konštatuje Sólymos. Dodal, že zálohovanie sprevádzalo “veľké osobné PR”.

- Reklama -