Finančník Kvietik je obvinený z ďalšieho úplatkárstva

0
Na archívnej snímke eskorta privádza finančníka Martina Kvietika na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici 25. apríla 2020. Foto: TASR

Finančníkovi Martinovi Kvietikovi, obvinenému v rámci minuloročnej policajnej akcie Dobytkár, pribudlo ďalšie obvinenie. Potvrdila to hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová aj obhajca Dušan Ivan.

 “Môžeme potvrdiť, že osobe M. K. bolo vznesené obvinenie pre ďalší korupčný delikt, a ďalšie informácie vzhľadom na prebiehajúce prípravné konanie v súčasnosti nebudeme poskytovať,” povedala hovorkyňa.

Obhajca Ivan uviedol, že o najnovšom obvinení sa dozvedel v pondelok (8. 3.). Voči uzneseniu o vznesení obvinenia podal bianco sťažnosť. Sťažnosť písomne zdôvodní do konca týždňa. Počas dňa poskytne k obvineniu stanovisko. Podľa nového obvinenia mal Kvietik údajne za vybavenie miliónovej agrodotácie pre istú spoločnosť prijať úplatok 180.000 eur.

Ako ďalej uviedol Ivan, Najvyšší súd v najbližších dňoch bude opätovne rozhodovať o sťažnosti Martina Kvietika voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorý mu opäť zamietol žiadosť o prepustenie z väzby. Advokát vysvetlil, že tento rok 8. februára ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, najskôr zamietol žiadosť obvineného o prepustenie. NS SR však vec vrátil na ŠTS s tým, že jeho rozhodnutie bolo nulitné. Koncom februára opätovne ŠTS po druhý raz zamietol žiadosť Martina Kvietika o prepustenie z väzby. Tú jemu a aj bývalému riaditeľovi Pôdohospodárskej platobnej agentúry. ŠTS na začiatku novembra 2020 predĺžil do 1. apríla 2021.

Dvojicu zadržali v apríli. Počas akcie Národná kriminálna agentúra (NAKA) do polovice júla 2020 obvinila 21 fyzických a sedem právnických osôb. Všetky čelia obvineniu z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Výška zdokumentovaných úplatkov dosiahla takmer 10,5 milióna eur.

- Reklama -