Maďarská vláda darovala nemocniciam na juhu Slovenska dýchacie prístroje

0
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarská vláda darovala na pomoc zahraničnej maďarskej komunite a nemocniciam na južnom Slovensku 17 dýchacích prístrojov. Dar prijali zástupcovia občianskeho združenia (OZ) Kukkonia v pondelok v Dunajskej Strede, kam poputuje prvých šesť z nich. Ostatné prístroje bude združenie distribuovať medzi jednotlivé nemocnice v súlade s darcovskou zmluvou. Informovalo o tom OZ.

Ako združenie priblížilo, ďalších 11 dýchacích zariadení bude smerovať do nemocníc v Leviciach, Komárne, Nových Zámkoch, Rimavskej Sobote či Rožňave. Tiež do nemocníc v Michalovciach, Lučenci, Kráľovskom Chlmci, Revúcej, Trebišove a Veľkom Krtíši.

Veľvyslanec Maďarskej republiky na Slovensku Tibor Pető uviedol, že podobne ako pri predchádzajúcich dodávkach materiálnej pomoci (ochranné pomôcky, rúška) aj tentoraz bola motívom vzájomná národná spolupatričnosť. “Vzhľadom na mimoriadne vážnu epidemiologickú situáciu na Slovenku sa maďarská vláda rozhodla darovať dýchacie prístroje tunajším nemocniciam. Tomuto rozhodnutiu predchádzal prieskum, kde sme zisťovali, koľko prístrojov potrebujú jednotlivé nemocnice, aby sa dokázali postarať o svojich pacientov. Dúfam, že aj táto forma pomoci napomôže k odľahčeniu náporu na nemocnice,” priblížil.

Za materiálnu pomoc sa poďakovala zástupkyňa OZ Réka Világi. Vďaku tiež na sociálnej sieti vyjadril minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS). “Chcem sa touto cestou úprimne poďakovať za ďalšiu pomoc, ktorú nám Maďarsko poskytlo,” napísal.

- Reklama -