Rovníková Guinea: Po výbuchoch na základni hlásia 20 mŕtvych a 600 zranených

0
Na zábere z videa ľudia odnášajú obeť z miesta výbuchu, ktorý nastal na vojenskej základni v Bate, najväčšom meste v Rovníkovej Guinei v nedeľu 7. marca 2021. Najmenej 20 ľudí zahynulo a viac ako 600 ďalších utrpelo zranenia pri sérii výbuchov v Bate. (Foto: TASR/AP)

Najmenej 20 ľudí zahynulo a viac ako 600 ďalších utrpelo zranenia pri sérii výbuchov, ktoré v nedeľu nastali na vojenskej základni v najväčšom meste v Rovníkovej Guinei. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra AP.

Prezident Teodoro Obiang Nguema vo vyhlásení prečítanom v štátnej televízii uviedol, že príčinou explózií bolo “nedbanlivé zaobchádzanie s dynamitom” na základni v prístavnom meste Bata. Tlakové vlny podľa neho popoludní miestneho času spôsobili škody “na takmer všetkých domoch a budovách” mesta.

Ministerstvo obrany stredoafrického štátu neskôr oznámilo, že požiar v zbrojnom sklade spôsobil výbuch munície vysokého kalibru.

Štátna televízia priniesla zábery veľkého stĺpu dymu stúpajúceho z miesta výbuchu, mnohých utekajúcich ľudí i domov so strhnutými strechami. Podľa rozhlasovej stanice Radio Macuto evakuovali obyvateľov z okolia štyroch kilometrov okolo mesta Bata vzhľadom na dym, ktorý by mohol byť škodlivý. 

Ministerstvo zdravotníctva vyzvalo, aby ľudia darovali krv a aby sa dobrovoľní zdravotníci prihlásili v jednej z troch nemocníc, kde ošetrovali zranených. Uviedlo tiež, že pod troskami mohli uviaznuť ďalší ľudia.

Minister zahraničných vecí Simeon Oyono Esono Angue sa stretol so zahraničnými veľvyslancami a požiadal o pomoc pre svoju krajinu po výbuchoch. Rovníková Guinea je malý na ropu bohatý štát, ktorý má 1,3 milióna obyvateľov a leží na západnom pobreží strednej Afriky južne od Kamerunu.

- Reklama -