Matovič: Ide o veľké gesto priateľstva. Francúzsko darovalo Slovensku 15 000 dávok vakcíny

1
Zľava predseda vlády SR Igor Matovič a veľvyslanec Francúzskej republiky v SR Christophe Léonzi. Foto: TASR

Slovensko prijalo 15 000 dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca, ktoré sú darom od Francúzska. Premiér Igor Matovič (OĽANO) to označil za veľké gesto priateľstva voči Slovensku. Uviedol to v nedeľu na tlačovej konferencii v Bojniciach.

Matovič sa Francúzsku za vakcíny poďakoval, označil ich za “veľmi užitočný, sympatický dar”. Pripomenul, že Francúzsko sa aktívne zasadilo aj o to, aby Slovensko prostredníctvom Európskej únie (EÚ) dostalo SOS dávku 100 000 vakcín od Pfizer/BioNTech. „Pevne verím, že dnes sa na Slovensku nachádzame v zlomovej situácii, keď sa to začne už len zlepšovať,” uviedol premiér.

Na snímke vykladanie vakcín AstraZeneca. Foto: TASR

Veľvyslanec Francúzskej republiky v SR Christophe Léonzi zdôraznil, že Francúzsko si plne uvedomuje závažnosť výnimočnej pandemickej krízy, ktorá zasiahla aj Slovensko. „Aj my sme sa v ťažkých fázach pandemickej krízy viackrát obrátili na solidaritu našich európskych kolegov v rámci EÚ a naši partneri vždy reagovali na naše prosby. Práve z tohto dôvodu sme sa my ako Francúzsko rozhodli na vašu prosbu o solidaritu zareagovať,” povedal.

Súčasnú krízu Léonzi označil za “skutočne hroznú”. EÚ podľa neho musí tomuto osudu čeliť spoločne. Spoločný postup je totiž podľa jeho slov najlepší spôsob, ako sa z pandémie dostať.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu (3. 3.) kontaktoval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú a premiéra Matoviča, aby ich informoval o tom, že Francúzsko sa rozhodlo odpovedať na výzvu a žiadosť o solidaritu, plne si uvedomujúc vážnosť zdravotníckej krízy, ktorej Slovensko čelí. Prezidentka sa za dar poďakovala, rovnako tak aj minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

- Reklama -

1 komentár

  1. Ha, ha, ha … kde sú teraz všetci tí krikľúni? Prečo sa nenavážajú do toho zlodeja a plagiátora Mat_oviča ako to robili pri Ruskom Sputniku V? Ozaj uvedomujete si, že niektorá z členských krajín EU zastavila podávanie vakcíny od tejto spoločnosti? A to po podaní a následnom úmrtí? Alebo je to zase iba dáka dezinformácia? Tak aká je pravda?

Comments are closed.