Českého leva získal film Šarlatán

0
Slovenský kameraman Martin Štrba sa stal najlepším kameramanom roka 2020. Ocenenie získalo za film Šarlatán. Foto: Facebook/Český lev

Filmové ceny Český lev za rok 2020 vyhral životopis liečiteľa Šarlatán, ktorý bude bojovať aj o Oscara. Cenu pre herca v hlavnej úlohe dostali Ivan Trojan za Šarlatána a Magdaléna Borová za Krajinu v tieni, vo vedľajšej úlohe získali ocenenie Jiří Mádl za Modelára a Petra Špalková za Krajinu v tieni, informoval spravodajský server iDNES.cz.

„Taký pocit človeka nikdy neomrzí,” priznal sedemnásobný víťaz Českých levov Ivan Trojan. Magdaléna Borová ďakovala tvorcom za odvahu, s akou otvorili “bolestivú tému” konca vojny. Jiří Mádl spomínal, ako v Modelárovi repoval, Petra Špalková na diaľku popriala pevné zdravie a pridala prianie “Nech žije film”.

Aj poľská režisérka Agnieszka Hollandová, ktorá so Šarlatánom vyhrala cenu za najlepšiu réžiu, ďakovala na diaľku, keďže pre pandémiu nemohla prísť. Dokumenty ovládla snímka V sieti. Cenu prevzal Vít Klusák s tým, že spolurežisérka Barbora Chalupová je v karanténe.

Najviac Levov vyhrala Krajina v tieni, ktorá má popri cene pre Borovú a Špalkovú aj najlepší scenár, ktorý napísal Ivan Arsenjev, kostýmy, ktoré vytvorila Zuzana Bambušek Krejzková, strih, o ktorý sa postaral Jan Daňhel, a hudbu, ktorú zložil Jakub Kudláč.

Najlepším kameramanom bol Martin Strba za Šarlatána.

Odovzdávanie cien Český lev moderoval už tretíkrát herec Václav Kopta, ktorý hneď na úvod pripomenul, že kým minule sa rok 2019 oslavoval ako divácky najúspešnejší, rok 2020 bol kvôli zatvoreným kinám naopak najhorší. Tohtoročný večer Levov sa niesol v znamení pocty lekárom.

Minulý rok sa slávnostného udeľovania cien Českej filmovej a televíznej akadémie, tesne pred vypuknutím koronavírusovej pandémie, zúčastnilo takmer tisíc ľudí. Tento rok museli usporiadatelia ich počet obmedziť na nominovaných a odovzdávajúcich. Povinné boli negatívne testy a respirátory.

- Reklama -