Korčok: Nemecko prijme slovenských pacientov s koronavírusom

0
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR

Nemecká spolková krajina Severné Porýnie-Vestfálsko prijme do svojich nemocníc slovenských pacientov s novým druhom koronavírusu. Ambulantné lietadlo má pristáť v sobotu v Dortmunde. Na sociálnej sieti o tom informuje minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS).

„Slovensko ďakuje Nemecku a spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko za to, že prijmú na urgentné ošetrenia vo svojich nemocniciach slovenských pacientov s koronavírusom. Ambulantné lietadlo dnes pristane v Dortmunde,” píše Korčok. Šéf slovenskej diplomacie zároveň vyjadril vďaku “nemeckým priateľom” za túto pomoc v núdzi.

Letecký prevoz prvého slovenského pacienta s ochorením COVID-19 do nemeckého Dortmundu potvrdilo aj Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. „Ide o medzinárodnú pomoc v rámci európskej solidarity, ktorú už využili viaceré európske krajiny vrátane Holandska či Francúzska. Ďakujeme spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko za ponúknutú pomoc, rovnako ďakujeme aj ďalším krajinám, ktoré v rámci európskej solidarity pomáhajú Slovensku so zvládaním pandémie,” skonštatovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Prvých slovenských pacientov previezli tento týždeň aj do nemocnice v Gorliciach na juhovýchode Poľska. Okrem Poľska ponúklo pomoc Slovenskej republike aj Nemecko. Obe krajiny ponúkli Slovensku desať lôžok s možnosťou umelej pľúcnej ventilácie. V SR zároveň v rámci európskej pomoci pomáhajú v týchto dňoch aj lekári a sestry z Rumunska.

- Reklama -