Kolíková: Treba sprísniť pravidlá na zmenu Ústavy Pirošíková: Je to výsmech, chce betónovať vlastné zmeny

0
(zľava) Mária Kolíková, ministerka spravodlivosti a Marica Pirošíková, právna expertka (Foto: TASR)

O čo tu vlastne ide? Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková aj predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan sa zhodli v diskusii Via Iuris pred pár dňami na zásadnej veci. Pravidlá na zmenu Ústavy SR by mali byť prísnejšie. Nedá sa nesúhlasiť. Ústava ako základný zákon a pilier práva by nemala podliehať 19 zmenám za 19 rokov… nepôsobí to veľmi oporne. Ale! Je určite zaujímavé, že s tým súhlasí ministerka, ktorá počas núdzového stavu presadila zásadné zmeny v Ústave, napríklad, obrala ústavný súd o významnú právomoc preskúmavať súlad ústavných zákonov s ústavou. Čo sa teda deje?

“Osobne to považujem za taký istý výsmech právnemu štátu, ako možnosť donekonečna predlžovať núdzový stav,” reagovala pre ParlamentneListy.sk právna expertka Marica Pirošíková. Úplne tu podľa nej absentuje Kolíkovej dobrý úmysel. “Ide skôr o snahu “zabetónovať” to, čo sa jej v tomto ohľade už podarilo presadiť s pomocou poslušných poslancov vládnej koalície,” myslí si Pirošíková.

Pirošíková, ktorá až do vlaňajška dlhé roky zastupovala Slovensko pred Európskym súdom pre ľudské práva sa s konaním Kolíkovej absolútne nestotožňuje. “Je smutné, že svoje kroky majúce významné dôsledky, či už ide o predchádzajúce ústavné zmeny alebo takzvanú súdnu mapu nekonzultovala vopred s Benátskou komisiou. A to napriek tomu, že ju na to viacerí odborníci vyzvali a ňou navrhované zmeny kritizovali,” vyhlásila.

- Reklama -