Krajčí nakúpil 35 miliónov testov na samotestovanie. Analytik Smatana: Kúpili nesprávne testy

0
Martin Smatana (Foto: facebook M.Smatanu)

Ministerstvo zdravotníctva objednalo 35 miliónov antigénových testov za takmer 140 miliónov eur. Lenže – podľa zdravotného analytika Martina Smatanu kúpené testy nie sú nazálne samotesty ako to prezentuje minister Krajčí. Smatana to uviedol na sociálnej sieti.

Podľa uskladňovacej zmluvy so ŠHR sa kúpili dva typy testov. “Jeden poznáme veľmi dobre. Jedná sa o „Standard Q Covid AG test“ od Biosensoru. Tento test nie je samotestovací ani nazálny. V žiadnom prípade. Je to štandardný AG test, tak ako je aj registrovaný a používaný masovo u nás. Biosensor má nazálne testy, ale nie na samotestovanie. Tie uviedli na trh 18.12.2020 a volajú sa „STANDARD F COVID-19 Ag FIA“. V brožúrke uvádzajú, že sú určené len pre používanie zdravotníkmi. V druhom prípade sa síce jedná o nazálne testy (CLINITEST® Rapid COVID-19 od SIEMENSu) ale nie sú na samotestovanie. Áno, ster si môžu spraviť pod dozorom ľudia, ale problém je v tom, že pri vyhodnotení sa stále musí nakvapkávať vzorka. Nie je to teda predpripravený samotest, ale komfortnejší nazálny test. Ani jeden z týchto testov teda neumožní “obrovskú zmenu v testovacej stratégií”, ako rozprával p. minister. Maximálne tak v jednom prípade bude ster príjemnejší (ale trošku menej presný),” upozorňuje analytik Smatana.

Smatana sa tiež pýta, prečo sme kúpili 35 miliónov testov, keď doteraz sa ich použilo 14,2 milióna? “Plánovaný objem je teda takmer 2,5 násobok našej štvormesačnej spotreby, vrátane plošných testov či masového skríningu. Ak by sme to prepočítali, tak nám 35 mil. testov vydrží pri súčasnej spotrebe takmer 10 mesiacov testovania. Prečo sme ich teda toľko kúpili? Idea asi bola testy rozdať na samotestovanie doma a prinútiť nás testovať sa 2-3x týždenne. Matematicky by to zmysel dávalo. Problémy sú ale dva: Kúpené testy nie sú na takýto proces vhodné / stavané ako vysvetľujem vyššie (hrozí napr. výrazne nižšia presnosť) a je to v rozpore s odporúčaniami EK, výrobcov či viacerých veľkých štúdií,” uvádza Smatana.

Testy sa museli podľa analytika objednať najneskôr minulý týždeň – keďže tento týždeň sa už vyskladňujú – počas rokovania s vedcami. “Počas rokovania, kde sa dohodli, že spravia novú stratégiu testovania a testy budú využívať podľa účelu či ich silných stránok. Inak povedané. Vyzerá, že vedcov namotali a spravili si svoje,” vyhlásil Smatana.

- Reklama -