Baránek nevidí reálne výmenu na poste premiéra: Ak sa tak sám Matovič nerozhodne

0
Ján Baránek (Autor: Reprofoto: Teraz.sk)

Zmena na premiérskom poste? Sotva. A ak náhodou áno, určite nebude predsedom vlády niekto, koho by nevedel Matovič spoza chrbta ovládať, myslí si politický analytik Ján Baránek.

Koaličná kríza nabrala väčšiu rýchlosť v stredu a pokračovala aj vo štvrtok. Bude smerovať k rekonštrukcii vlády? A do akej miery?

Nemyslím si, že Igor Matovič bude chcieť opustiť premiérsky post. To by musel mať tlak aj zo svojho poslaneckého klubu a o niečom podobnom neviem. Čo sa týka zmeny na poste ministra zdravotníctva, tak tá je predstaviteľná. Matovič sa Krajčího vždy silne zastával a všetku vinu hádzal na Sulíka. Neviem, ako by po tom všetkom, ako ho obvinil z tisíciek mŕtvych, odôvodnil výmenu Krajčího. Tým by poprel všetko to, čo povedal o Sulíkovi. Mám obavu, že aj tu sa Matovič v rokovaniach o prípadných zmenách zasekne. Nevylučujem, že sa koaličným partnerom nakoniec nepodarí niečo presadiť. A tým myslím výmenu Krajčího. Ale ak táto vláda padne, nepadne tak, že Matoviča k tomu partneri prinútia, ale že on sa tak rozhodne a spraví tak sám. O tom som hlboko presvedčený. On v sebe nemá pridanú hodnotu, ktorú by politici mali mať, a to je schopnosť kompromisov, ústupkov, hľadania východísk. Premiér vidí svet binárne, čiernobielo. Ak sa sám nerozhodne odstúpiť, tak zmenu nedosiahnu. 

Kto by ho mohol prípadne vymeniť?

Hovorí sa o Hegerovi…

Bola by to dobrá zmena?

Neviem. Je veľmi nevýrazným ministrom. Aj v tej záplave tlačoviek, ktoré sme za posledné mesiace zažili, ich mal veľmi, veľmi málo. Robí svoju robotu, ale nie je ho vidieť. Druhá vec je, že určite nebude premiérom niekto, koho by nevedel Matovič spoza chrbta ovládať a riadiť. Alebo nechcel. A v tomto smere si viem Hegera predstaviť. Hoci niekedy keď človek nadobudne veľkú moc sa nenechá naďalej riadiť. A iných si ani predstaviť neviem. Naďa napríklad rozhodne nie. Niekedy sa správa ako slon v porceláne. Ani Grendela, lebo to by bol ďalší Lipšicov človek vo významnej pozícii.

Koaliční partneri sú však nastavení tak, že Sulík vyslovene chce zmenu, Kollár je pripravený hovoriť o rekonštrukcii, Remišová je znechutená. Nie je Igor Matovič príliš opustený? Alebo – ak by to aj teraz ustál, nebol by príliš v tejto koalícii sám?

Môže byť aj opustený, ale jemu je to jedno. On je stále opustený, lebo nie je tímový hráč. Môže tak ad hoc udržiavať priateľstvá, z ktorých niečo má, ale stále je opustený. Skôr je to tak, že tí ostatní sa mu nejakým spôsobom podsúvali. Pre neho je to ale prirodzená pozícia, byť sám.

Môže to dôjsť až k pádu vlády?

Samozrejme, že áno. Predsa len to nie je iba o tom, či s tým Matovič súhlasí alebo nesúhlasí. Stále máme parlamentnú demokraciu. Nakoniec mu môže vysloviť nedôveru parlament. Stále sú v hre aj poslanci.

Čo by  pád vlády v tejto podobe a kontexte, ako ho dnes vnímame, znamenal pre politický životopis Richarda Sulíka?

Na to sa teraz nedá jednoznačne odpovedať, lebo záležalo by práve na tom ako by padla a na čom. Pokiaľ bude koalícia pokračovať v inej zostave, Sulíkovi by sa nič nestalo.

Sú reálne úvahy o úradníckej vláde?

Predbiehame vývoj. Je priskoro o takom niečom hovoriť. Možností je stále ešte dosť.

- Reklama -