Matovič sa ospravedlňuje za svoj výrok o Zakarpatskej Ukrajine

0
Premiér Igor Matovič. Foto: TASR

Premiér Igor Matovič (OĽANO) sa na sociálnej sieti ospravedlnil za svoj výrok o Zakarpatskej Ukrajine. Priznal, že išlo o nevhodnú reakciu.

 „Postoj Slovenska k územnej celistvosti Ukrajiny bol vždy veľmi jasný. Dodržiavanie medzinárodného práva je nevyhnutné. Ospravedlňujem sa všetkým Ukrajincom za svoju nevhodnú reakciu, ktorá mohla podkopať ich spravodlivé úsilie,” uviedol.

Matovič v utorňajšej (2. 3.) relácii Rádia Expres na otázku, čo za nákup vakcíny Sputnik V Ruskej federácii sľúbil, so žartom odvetil: “Zakarpatskú Ukrajinu.” K tomu následne dodal: “Nič som nesľuboval… len som sa snažil zabezpečiť vakcínu.”

Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny si v stredu (3. 3.) v súvislosti s Matovičovým vyjadrením predvolalo chargé d’affaires Slovenskej republiky na Ukrajine Matúša Korbu, aby mu prednieslo protest. Žiadalo tiež od slovenského premiéra oficiálne ospravedlnenie.

Za Matovičove slová sa ešte v stredu ospravedlnil aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) svojmu ukrajinskému rezortnému partnerovi Dmytrovi Kulebovi.

- Reklama -