Lufthansa vykázala za rok 2020 rekordnú stratu viac než 6,7 mld. eur

0
Lietadlá spoločnosti Lufthansa (Autor: SITA)

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa oznámila za minulý rok najvyššiu stratu vo svojej histórii, výsledky za 4. kvartál však boli o niečo lepšie, než sa čakalo.

Aerolínie vo štvrtok informovali, že za 4. štvrťrok minulého roka zaznamenali čistú stratu 1,14 miliardy eur. Tržby sa v dôsledku prudkého obmedzenia leteckej dopravy po nástupe pandémie nového koronavírusu prepadli o 71 % na 2,59 miliardy eur.

Za celý rok 2020 predstavovala strata najväčšej nemeckej leteckej spoločnosti rekordných 6,73 miliardy eur. Tržby dosiahli 13,59 miliardy eur, čo oproti predchádzajúcemu roku predstavuje pokles o 63 %.

V prípade výsledkov za 4. kvartál však bola strata miernejšia, než očakávali analytici. Tí počítali so stratou až 1,24 miliardy eur. Naopak, za celý rok bola o niečo vyššia, keďže analytici očakávali, že čistá strata dosiahne 6,63 miliardy eur.

Čistý dlh sa k 31. decembru minulého roka zvýšil na 9,9 miliardy eur. Na porovnanie, v rovnakom období pred rokom dosahoval 6,7 miliardy eur. Celková likvidita však dosiahla 10,6 miliardy eur vrátane 5,7 miliardy eur nevyužitej vládnej pomoci. Ako povedal finančný riaditeľ Lufthansy Remco Steenberger, spoločnosť má dostatočnú likviditu na to, aby zvládla situáciu na trhu, ktorá zostáva aj naďalej veľmi zložitá.

Zároveň však vedenie rieši, či nenechá trvalo uzemnené všetky lietadlá staršie než 25 rokov. Ako povedal šéf spoločnosti Carsten Spohr, rok 2021 bude “rokom redimenzovania a modernizácie”. Na druhej strane, v prípade uvoľnenia reštriktívnych opatrení je spoločnosť podľa Spohra pripravená na letnú sezónu a schopná “v krátkej dobe” obnoviť 70 % svojho letového poriadku.

- Reklama -