Haulík: Je to celé o tom, kam až sú predstavitelia strán SaS a Za ľudí ochotní zájsť

0
Pavel Haulík (Autor: Vladimír Bačišin)

“Je to celé o tom, kam až sú predstavitelia strán SaS a Za ľudí ochotní zájsť. A toto nie je jasné,” hovorí sociológ Pavel Haulík o aktuálnej politickej situácii a o tom, čo môžeme čakať, ako sa zachovajú politici.

Ako vnímate aktuálnu politickú situáciu? Vidíte to na rekonštrukciu alebo predčasné voľby?

Zatiaľ sú to stále dosť všeobecné  úvahy, nemá vôbec zmysel o ničom špekulovať, lebo o pol hodinu sa ukáže, že všetko je ináč. 

Tak ale predsa len – čo sa  bude diať? Predčasné  voľby si  koaliční politici ani podľa výsledku ich spoločnej diskusie neželajú, najviac sa hovorí o rekonštrukcii vlády? 

S rekonštrukciou vlády musí súhlasiť Igor Matovič a to si  neviem nejako predstaviť. Možno by za istých okolností súhlasil s nejakou  kvázi rekonštrukciou za istých okolností, ale mne sa skôr zdá,  že nebude  súhlasiť so  žiadnou rekonštrukciou. Tým pádom je to celé o tom, kam až sú predstavitelia strán SaS a Za ľudí ochotní zájsť. A toto nie je jasné. Nemôžete hovoriť: rekonštrukcia vlády áno a predčasné voľby nie. To sa nedá, to nie sú množiny, ktoré sa neprekrývajú. 

Boris Kollár čaká na predsedníctvo Sme rodina, nemôže reagovať na požiadavky SaS a Za ľudí, kým neskončí karanténa kvôli covid ďalším členom strany… Nikto nahlas nepovedal, čo presne vlastne strany žiadajú, ale podľa Remišovej si to jasne predniesli na stretnutí koaličných lídrov za zatvorenými dverami v stredu večer.

Je nepravdepodobné, že to skončí tým “čo sme si, to sme  si, ideme ďalej”. Ale či to budú kozmetické posuny alebo dramatické veci, čo  sa  udeje, to závisí od toho  aké konkrétne veci politici položili na stôl. A to zatiaľ jasné nie je.

Treba povedať, celé je to o 53 člennom klube OĽANO,  kde je ťažko predvídateľné  ako sa budú správať. Sú to väčšinou ľudia, ktorí v politike neboli, sú tam len chvíľu a je ťažko predvídať ako sa budú správať, akú majú predstavu o svojej politickej  budúcnosti. 

Ak nedôjde k výmene premiéra a ministra  zdravotníctva, pohrozil odchodom z poslaneckého klubu Za ľudí už tretí človek v poradí, Ján Benčík. Táto strana sa dosť rozpadá, lebo jej poslanci sa nestotožňujú s premiérom. 

To sú ale detaily. Strana OĽANO tak  či tak toto  volebné obdobie neprežije. To sú naozaj nepodstatné detaily.  Podstatní sú poslanci OĽANO a Igor Matovič. Je otázne, do akej miery dokážu rebeli Sulík, Remišová a nezabudnime že celé to začala Biháryová, tak  do akej miery dokážu pohnúť poslancami  OĽANO,  od toho závisí  výsledok, ale  to by človek naozaj musel byť jasnovidec. Možno bude všetko  jasné  o hodinu a možno o  mesiac. Treba hlavne vyložiť karty na stôl, ale zatiaľ akoby nikto nechcel niesť to riziko,  že koalícia sa rozpadne. Obávam sa, že sa budeme potácať od jednej krízy k druhej.

- Reklama -