Pravidlá EÚ pre dohľad nad finančnými spoločnosťami je potrebné aktualizovať

0
Na archívnej snímke sídlo spoločnosti Wirecard 19. júna 2020 v nemeckom Aschheime. Wirecard sa priznala, že sporných 1,9 miliardy eur v hotovosti, uvedených v bilancii za rok 2019, čo predstavuje zhruba štvrtinu jej aktív, zrejme neexistuje. (Foto: TASR/AP)

Pravidlá Európskej únie (EÚ), ktoré sa týkajú firiem z oblasti finančných technológií, je potrebné aktualizovať. A poučiť sa pritom z kolapsu nemeckej platobnej spoločnosti Wirecard. Uviedol to v stredu Európsky úrad pre cenné papiere a trhy (ESMA).

 ESMA vlani v novembri vo svojej správe o prípade spoločnosti Wirecard a jej účtovnom škandále, najväčšom v Nemecku, napísal, že sa vyskytli nedostatky pri spolupráci nemeckých úradov pre finančný dohľad a audit.

„ESMA sa domnieva, že prípad Wirecard opäť ukázal, že včasné a účinné presadzovanie finančných informácií je prvoradé na zabezpečenie ochrany investorov a dôvery v kapitálové trhy,“ uviedol predseda ESMA Steven Maijoor v liste šéfke finančných služieb Európskej únie Mairead McGuinnessovej.

Európsky úrad v liste navrhol reformy na odstránenie prekážok, ktoré bránia regulačným úradom zdieľať dôverné informácie o spoločnostiach. A chce tiež, aby bolo jasné, ktorý úrad je zodpovedný za ich presadzovanie.

Pravidlá transparentnosti sú súčasťou práva EÚ, ale ich zavádzanie sa v jednotlivých členských štátoch bloku líši, uvádza sa v správe.

„V niektorých krajinách existujú doložky o dôvernosti, ktoré bránia efektívnej a včasnej výmene informácií,“ poznamenal ESMA.

Chce preto pravidlá, ktoré umožnia výmenu informácií o firme medzi regulačnými úradmi pre účtovníctvo, audit, bankovníctvo a boj proti praniu špinavých peňazí.

ESMA pritom naznačil, že Únia by potrebovala prísne pravidlá v štýle USA, ktoré od riaditeľov firiem vyžadujú, aby osobne potvrdili zverejnené finančné informácie.

Európsky úrad podporuje úsilie EÚ o posilnenie pravidiel riadenia a auditu v bloku, najmä pokiaľ ide o „efektívnosť kontrol“.

Zásadné zmeny pravidiel EÚ si pravdepodobne vyžiadajú súhlas štátov EÚ a Európskeho parlamentu.

- Reklama -