Pročko: Neschvaľujem prezidentkinu propagandu

0
Jožo Pročko, poslanec NR SR (OĽANO)(Autor: ReproFoto: Facebook/Jožo Pročko)

Plné nemocnice. Plné krematóriá. Stav pandémie sa nezlepšuje. Očkovanie je beh na dlhé trate. “Je tu asi 30 a 40 percent ľudí, ktorí opatrenia vôbec nedodržiavajú,” pomenúva vinníka Jožo Pročko, poslanec vládnej OĽANO.

Prečo podľa vás, politika najsilnejšej vládnej strany, je situácia na Slovensku čo sa  týka covid-19 taká katastrofálna? Ako je možné, že sa to tak doslova zvrhlo?

Všetky opatrenia sú zbytočné, kým ich opozícia a jej vodcovia  Fico, Pellegrini a Kotleba nebudú dodržiavať a práve naopak,  budú robiť všetko proti nim. Voliči týchto ľudí ich poslúchajú. Taký Pellegrini nepovie “dodržiavajte, ľudia opatrenia”, nie, on povie “toto je zle, tamto je zle”. 

Keby sme boli na Slovensku zodpovední, vyzeralo by to inak. Ale pozrite sa na ulicu, pozrite sa do obchodov a vidíte čo sa deje, to je čistá katastrofa.

Takže nezodpovední sú ľudia? 

Je tu asi 30 a 40 percent ľudí, ktorí opatrenia vôbec nedodržiavajú. A darmo 60 percent ľudí opatrenia dodržiavať bude,  taký človek príde do  obchodu a dostane tam covid.  Prinesie si  ho na  rukách  domov… Kým jeden bude nosiť rúško a druhý nie,  tak to nemá význam. Pred pár  dňami, keď som išiel, vidím také mladé, asi  16-ročné baby,  stáli a rozprávali  sa. Stačí,  že jedna z nich má covid, nakazí všetky ostatné, ktoré prídu domov k rodičom,  starým mamám, starým otcom, a je to tam. Takto sa to šíri. Toto je tá čistá katastrofa, tá nezodpovednosť.

Prezidentka Čaputová vyzvala vládu na sebareflexiu a rekonštrukciu. Má pocit, že niektorí členovia  vlády akoby si neuvedomovali, že obete covid-19 ležia na cintorínoch a akúkoľvek kritiku  berú osobne. Čo vy na  to?   

Pani prezidentka  nemá žiadnu zodpovednosť, pani prezidentka  nemá žiadne povinnosti, pani  prezidentka  reálne nerieši konflikt a  nemá následky  z toho, čo sa tu deje. Ona len komentuje situáciu. A ani raz pri tom vystúpení, ktoré spomíname, nevyzvala ľudí  k zodpovednosti.  Je to podľa mňa človek, ktorý ozaj veľmi dobrým spôsobom pomáha Pellegrinimu, pomáha Progresívnemu Slovensku, pretože Progresívne Slovensko sa chce dostať do politiky a pani prezidentka vyšla z tejto strany a kto to nevidí, je mi to ľúto. Ja si pani prezidentku vážim, pretože je to prezidentka.  Ale nevážim si, respektíve nie som spokojný s jej propagandou pre pána Pellegriniho  a Progresívne Slovensko.  

Ako z tejto katastrofy von? Tie sprísnené opatrenia, ktoré sa chystajú po rokovaniach  s vedcami,  vyriešia konečne situáciu?

V Taliansku, keď boli opatrenia, polícia ich naozaj tvrdo  kontrolovala, či sa dodržiavajú. U nás to tak nefunguje. Ľudia sú tu pritom nezodpovední. Predstavte si, že by bol premiérom Fico,  Pellegrini, alebo Kotleba a koalícia by sa správala ako oni dnes… tak nikdy by sa to tu nevyriešilo. Kým nezačne v tomto koalícia s opozíciou spolupracovať, tak to nebude dobré. Oni  idú proti každému opatreniu. Štvú ľudí proti opatreniam, tak ako chceme aby sa to vyriešilo? Včera pri Draždiaku, ľudia sedeli hlava na hlave a opatrenia nedodržiavali. Ale hľadajú vinníka inde – Matovič je zodpovedný,  povedia tí ľudia. Keby sme dodržiavali opatrenia, tak je to super.  

- Reklama -