Valášek odchádza z koalície: Tajné vojenské lety. Neoverené ruské vakcíny. Nie v mojom mene

0
Tomáš Valášek. Foto: Facebook/Tomáš Valášek

Poslanec Národnej rady (NR) SR Tomáš Valášek (Za ľudí) odchádza z vládnej koalície a vzdáva sa postu predsedu Výboru NR SR pre európske záležitosti. Oznámil to na sociálnej sieti. Dôvodom sú okolnosti nákupu vakcíny Sputnik V. Valášek tvrdí, že premiér Igor Matovič (OĽANO) sa namiesto vyvodenia zodpovednosti a nápravy v boji proti pandémii “uprel na zháňanie neoverenej ruskej vakcíny”. Tu je celý status Valáška.

Tajné vojenské lety. Neoverené ruské vakcíny. Záhadný sprostredkovateľ blízky Vladimírovi Putinovi.

Sem sa dopracoval predseda vlády Slovenskej republiky rok po voľbách. Tie viedli k vzniku vlády, ktorá mala po rokoch Ficovho a Dankovho koketovania s extrémami európskej politiky navrátiť túto krajinu medzi normálne, rešpektované krajiny Západu. Tam, kde je Slovensko bezpečné, kde má obchodných partnerov a kam patrí hodnotami zakotvenými v našej ústave. Akosi prirýchlo sa na to zabudlo.

Vstúpil som do tejto koalície s cieľom pomôcť urobiť zo Slovenska ešte váženejšieho hráča v Európe a vo svete. Preto som kandidoval do parlamentu, a preto som sa uchádzal o post predsedu Výboru pre európske záležitosti. A som hrdý na drobné úspechy, hlavne v kvalite parlamentnej diskusie o cieľoch Slovenska v EÚ.

Ale zodpovedný politik sa nepozerá iba na svoj mikrosvet. Položí si na jednu misku váh svoje úspechy, ale na druhú aj zlyhania koalície a vlády, ktorej je súčasťou. A keď to zlé preváži to dobré, je čas zabojovať za zmenu, a keď neuspeje, odísť. Dnes je ten deň. Už dlhšie avizujem, že mám zásadný problém so spôsobom, akým bojujeme s pandémiou. Ľudia umierajú a strácajú dôveru, že vláda vie, čo robí, a že ich vie vyviesť z tejto krízy. Preto som otvorene povedal, že minister zdravotníctva by mal odísť a jeho miesto by mal prebrať profesionál. Lebo pre normálnu vládu by malo byť neprijateľné, že rok od začiatku pandémie minister nemá poriadne rozchodené tak základné veci ako trasovanie nakazených.

Namiesto vyvodenia zodpovednosti a nápravy sa premiér uprel na zháňanie neoverenej ruskej vakcíny. Krok, ktorý popri riziku podkopania dôvery občanov v proces očkovania predstavuje ešte aj pľuvanec našim európskym partnerom. Veď Igor Matovič nie je jediný, komu napadlo vykryť nedostatky vakcín Sputnikom. Ale normálne krajiny ako Nemecko či Rakúsko sa z úcty k zdraviu vlastných občanov a spoločnej európskej dohode rozhodli neurobiť tak bez súhlasu Európskej liekovej agentúry. Nie preto, že si myslia, že vakcína je alebo nie je bezpečná – ale preto, lebo my dnes nevieme, či je. Iba Maďarsko, a teraz aj Slovensko, vstúpili do tejto siene hanby.

Igora Matoviča zastaviť nemôžem, ale viem mu zabrániť konať v mojom mene. Preto dnes vystupujem z vládnej koalície a vzdávam sa postu predsedu Výboru NR SR pre európske záležitosti. A idem všetkými svojimi silami pomáhať budovať zodpovednú, odbornú a európsku alternatívu tejto vláde, ktorá zabudla na hodnoty, pre ktoré ju ľudia zvolili.

- Reklama -