Prvé vakcíny Sputnik V sú na Slovensku, očkovať sa začne o dva týždne

0
Sputnik V. Foto: TASR

Prvých 200 000 vakcín Sputnik V pre 100 000 ľudí už je alebo mieri na Slovensko. Ďalších 400 000 príde v ďalšej dodávke. Celkovo kúpi Slovensko od Ruska dva milióny vakcín Sputnik V – vyhlásil to na letisku v Košiciach premiér Igor Matovič. Prvý milión má prísť v marci a apríli, ďalší milión v máji a júni. Očkovanie sa tak podľa Matoviča urýchli o 40 percent.

“Pomôže nám, dúfajme, zmeniť charakter tej krivky,” vyhlásil infektológ Pavol Jarčuška. Sputnik V má podľa neho účinnosť viac ako 90 percent a účinkuje vo všetkých vekových kategóriách.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí uviedol, že výnimku na Sputnik podpíše ešte dnes. Očkovanie Sputnikom V bude podľa neho čisto dobrovoľné, očkovať sa ním začne najskôr o dva týždne.

Premiér Matovič vyhlásil, že nemá najmenší problém sa zaočkovať ktoroukoľvek z vakcín, ktoré sú aktuálne k dispozícii, ani so Sputnikom. “Ešte som sa nerozhodol,” vyhlásil Matovič na otázku, ktorou vakcínou sa zaočkuje. Prečo cestu vojenských lietadiel do Moskvy utajovali? Podľa Matoviča chceli zabrániť odporcom vakcíny zhatiť obchod.

Z koaličných partnerov bola podľa slov informovaná líderka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová. Ako podotkol premiér, očakáva teraz “problémy, boje aj rôzne odhovárania”. Všetkých poprosil, aby odložili politikárčenie.

Vakcína v krajinách Európskej únie nie je v súčasnosti registrovaná. Na Slovensku sa má použiť po schválení Ministerstvom zdravotníctva SR ako terapeutické použitie neregistrovaného lieku. O jej nákupe 18. februára rokoval vládny kabinet, zabezpečenie vakcíny však neodobril. Strana Za ľudí trvala na oficiálnom registračnom procese a verifikácii jej bezpečnosti Európskou liekovou agentúrou (EMA), kde výrobca zatiaľ o registráciu nepožiadal.

Adenovírusovú vakcínu Sputnik V vyvinulo ruské Gamalejovo národné výskumné centrum epidemiológie a mikrobiológie v spolupráci s ministerstvom obrany v Moskve. O jej registrácii v krajine Rusko informovalo 11. augusta 2020.

Ruská vakcína je v súčasnosti zaregistrovaná v 38 krajinách sveta. Veľvyslanectvo Ruska na Slovensku uistilo, že Slováci dostanú možnosť získať jednu z najlepších vakcín. “Sme presvedčení, že jej použitie pomôže zachovať zdravie mnohých ľudí a prispeje k návratu do normálneho života,” dodala tlačová služba Veľvyslanectva Ruskej federácie v SR.

Na Slovensku sa v súčasnosti očkuje vakcínami od spoločností Pfizer, Moderna a AstraZeneca.

- Reklama -