Prieskum: Aktivita v čínskom výrobnom sektore rástla najslabšie za deväť mesiacov

0
Ilustračná fotografia, (Foto: TASR/AP)

Aktivita v čínskom výrobnom sektore zaznamenala vo februári podľa prieskumu spoločnosti Caixin najslabšie tempo rastu za posledných deväť mesiacov. Výsledky sú v súlade s hodnotením vývoja v sektore zo strany čínskeho štatistického úradu.

Ako v pondelok informovali spoločnosti IHS Markit a Caixin, index nákupných manažérov pre čínsky výrobný sektor dosiahol vo februári 50,9 bodu oproti januárovej hodnote 51,5 bodu. To stále znamená rast sektora, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov, je to však najslabšie tempo rastu od mája minulého roka.

Výsledok tak potvrdzuje hodnotenie vývoja v sektore zo strany čínskeho štatistického úradu. Ten zverejnil svoje údaje v nedeľu (28. 2.), pričom aj podľa jeho údajov bol rast sektora najslabší od mája 2020.

V samotných číslach sa údaje štatistického úradu a IHS Markit/Caixin líšia, pričom podľa štatistického úradu dosiahol index nákupných manažérov vo februári 50,6 bodu oproti januárovej hodnote 51,3 bodu. Dôvodom rozdielov je, že čínsky štatistický úrad sa zameriava na veľké štátne firmy, zatiaľ čo Caixin na stredné a malé podniky.

Spomalenie rastu aktivity však vykázali obe skupiny firiem, pod čo sa veľkou mierou podpísali oslavy lunárneho nového roka, ako aj nové prípady ochorenia COVID-19. Produkcia rástla najslabším tempom od apríla 2020 a nové objednávky zaznamenali najslabšie tempo rastu od mája minulého roka.

- Reklama -