Vzrušujúca správa! Komentoval Biden schválenie vakcíny od Johnson & Johnson

0
Joe Biden, prezident USA (Foto: TASR/AP)

Prezident Spojených štátov Joe Biden označil v noci na nedeľu schválenie jednodávkovej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od firmy Johnson & Johnson (J&J) americkým regulačným úradom za “vzrušujúcu správu”. Zároveň však Američanov varoval, že v boji proti pandémii “teraz nemôžu poľaviť”, píše agentúra AFP.

“Je to vzrušujúca správa pre všetkých Američanov a povzbudivý vývoj v našom úsilí o ukončenie tejto krízy. Teraz ale nemôžeme poľaviť alebo sa domnievať, že víťazstvo je samozrejmosťou,” uviedol Biden vo vyhlásení zverejnenom krátko po tom, ako americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) definitívne odobril túto v poradí tretiu očkovaciu látku schválenú v USA, ktoré sú pandémiou najviac zasiahnutou krajinou sveta.

Vakcína od spoločnosti J&J má podľa výsledkov štúdie, ktorú vykonala FDA, účinnosť 85 percent pri ochrane pred závažným priebehom ochorenia COVID-19. Účinná je tiež voči brazílskemu a juhoafrickému variantu tejto nákazy. Celková účinnosť vakcíny J&J sa znížila na 66 percent po zohľadnení prípadov stredne ťažkého až vážneho priebehu covidu.

V USA dosiaľ očkujú dvojdávkovými vakcínami od spoločností Pfizer a Moderna, ktoré FDA schválila v decembri. Najmenej jednu dávku týchto vakcín dostalo v krajine viac než 47 miliónov ľudí, teda približne 14 percent populácie.

Spoločnosť Johnson & Johnson uviedla, že môže do marca dodať 20 miliónov a do júna celkovo 100 miliónov dávok svojej vakcíny.

- Reklama -