Sudca ukončil výsluch Zoroslava Kollára, rozhodne po nedeli

0
Archív. Zoroslav Kollár (uprostred) vychádza z budovy NAKA v Nitre 28. októbra 2020. (Foto: TASR)

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) ukončil výsluch podnikateľa a konkurzného advokáta Zoroslava Kollára, ktorý žiadal o prepustenie z väzby. Rozhodnutie, či ostane naďalej väzobne stíhaný, by malo byť známe až po nedeli (28. 2.). Médiá o tom informoval po ukončení neverejného výsluchu jeho obhajca Tomáš Sokol.

“Pán prokurátor je toho názoru, že nie je dôvod pre prepustenie z väzby. My sme s kolegom a klientom veľmi dlho a intenzívne vysvetľovali, že naopak väzobné dôvody už neexistujú,” zdôraznil Sokol. Väzbu navrhovali nahradiť obmedzeniami, zároveň ponúkli aj finančnú záruku, o ktorej výške nechceli informovať. Jeho klientovi, ako povedal český advokát, nepribudli ďalšie obvinenia.

Zoroslav Kollár je vo väzbe od posledného októbrového dňa roku 2020. Do väzby ho zobral vtedy ŠTS v Pezinku spoločne s bývalou podpredsedníčkou Najvyššieho súdu (NS) SR Jarmilou Urbancovou a expredsedom Okresného súdu Bratislava III Davidom Lindtnerom. Dôvodom väzobného stíhania trojice obvinenej z prijímania úplatku, prípadne zo zločinu zasahovania do nezávislosti súdu, bola obava z možného ovplyvňovania svedkov, teda kolúzna väzba.

Následne v prvej polovici novembra 2020 Najvyšší súd (NS) SR zamietol ich sťažnosti voči väzobnému stíhaniu. Vyhovel zároveň návrhu prokurátorky Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a rozšíril dôvody väzby o väzbu preventívnu. Trojicu zadržala NAKA 28. októbra v rámci akcie Víchrica.

- Reklama -