USA podnikli odvetné útoky na proiránske milície v Sýrii

0
americký prezident Joe Biden (Foto: TASR/AP)

Americká armáda podnikla vo štvrtok večer na východe Sýrie nálety na zariadenia patriace milíciám podporovaným Iránom v reakcii na nedávne raketové útoky na americké jednotky v Iraku. Informovali o tom v piatok agentúry AFP a AP.

“Na pokyn prezidenta (Joea) Bidena americké sily dnes večer podnikli nálety na infraštruktúru využívanú Iránom podporovanými militantnými skupinami na východe Sýrie,” uviedol hovorca Pentagónu John Kirby.

Povedal, že šlo o reakciu na nedávne útoky proti príslušníkom medzinárodnej koalície pod vedením USA v Iraku.

Terčom boli objekty v blízkosti hranice s Irakom. Kirby uviedol, že americké sily tam zničili “niekoľko zariadení” používaných irackými proiránskymi skupinami vrátane šiitského militantného hnutia Katáib Hizballáh.

Americká armáda neuviedla, či pri štvrtkovom útoku došlo k obetiam na životoch. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) však informovalo, že pri nálete bolo zabitých 17 príslušníkov šiitských Ľudových mobilizačných síl (Hašd aš-Šabí).

Hnutie Katáib Hizballáh patrí práve k Ľudovým mobilizačným silám, ktoré boli vytvorené za účelom boja proti džihádistickej organizácii Islamský štát (IS) a fungujú v rámci irackej armády.

Pred americkým náletom došlo k trom útokom, ktoré mierili na západné diplomatické, vojenské alebo komerčné objekty v Iraku.

V pondelok 15. februára dopadlo niekoľko rakiet v blízkosti letiska Arbíl v autonómnej oblasti Kurdistan v severnej časti Iraku. Jedna z nich zasiahla komplex, kde sa nachádzajú i vojaci koalície pod vedením USA. Ďalšie dve dopadli do osídlenej oblasti neďaleko letiska. Počas útoku zahynul zahraničný zamestnanec pracujúci pre americkú armádu a ďalší civilista.

- Reklama -