Čaká sa na podklady k žiadosti o vydanie Michala Suchobu na Slovensko

0
Michal Suchoba Foto: (TASR)

Rezort spravodlivosti stále čaká na podklady zo Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktoré sú nevyhnutné na vypracovanie a zaslanie žiadosti o vydanie Michala Suchobu na Slovensko. Informoval o tom hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla. Podnikateľa Michala Suchobu obvineného v rámci kauzy Mýtnik zadržal Interpol 17. februára v Dubaji.

 “Do dneška sme nedostali žiadnu oficiálnu informáciu o zmene statusu zadržania menovaného,” spresnil Bubla. Dodal, že medzi SR a Spojenými arabskými emirátmi (SAE) neexistuje bilaterálna zmluva o vyžiadaní osôb na trestné konanie a SAE nepristúpili ani k nijakému medzinárodnému dohovoru, ktorý by explicitne upravoval vyžiadanie na trestné konanie alebo výkon trestu odňatia slobody.

Žiadosť o vydanie na Slovensko preto musí byť zaslaná diplomatickou cestou na základe reciprocity do 30 dní od zadržania.

ŠTS v rámci akcie Mýtnik poslal do väzby piatich obvinených, napríklad exšéfa finančnej správy Františka Imreczeho, podnikateľa Jozefa Brhela, jeho brata Petra Brhela. Obvinenia sa podľa polície týkajú trestnej činnosti súvisiacej s machináciami pri verejnom obstarávaní a korupciou.

- Reklama -