Slovenskí vedci informujú o koronavíruse 2 x týždenne

0
Vedci SAV odpovedajú na otázky o koronavíruse. Foto: SAV

Či budú vakcíny účinné voči mutáciám nového koronavírusu, nie je v tejto chvíli úplne jednoznačné. Existujú štúdie, ktoré naznačujú, že juhoafrický a brazílsky variant zrejme budú spôsobovať nižšiu účinnosť očkovacích látok. Uviedol to Boris Klempa z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV) na sociálnej sieti pre SAV vo videu zo série Tri otázky o koronavíruse.
      

“V prípade britského variantu to vyzerá z nášho pohľadu nádejnejšie. Existujú aj také štúdie, ktoré ukazujú, že aj keby bola účinnosť znížená v prípade juhoafrickej alebo brazílskej mutácie, tak stále by mali byť vakcíny schopné zabrániť aspoň veľmi ťažkým priebehom ochorenia,” spresnil Klempa.
      

Riaditeľ Neuroimunologického ústavu SAV Norbert Žilka vo videu dodáva, že všetky druhy vakcín sledujú ten istý cieľ. Snažia sa ponúknuť imunitnému systému niečo, čo pochádza z vírusu. “Dá sa to urobiť tak, že telu dodáme genetickú informáciu vírusu, ktorá sa potom preloží v ľudských bunkách do podoby bielkoviny, ktorá sa nachádza na povrchu vírusu a tá bielkovina sa potom ponúka imunitnému systému,” priblížil Žilka.
      

SAV nedávno odštartovala na sociálnej sieti informačnú kampaň. Dvakrát do týždňa uverejňuje sériu krátkych videí s názvom Tri otázky o koronavíruse, v ktorej vedci SAV odpovedajú na najbežnejšie otázky o pandémii a očkovaní.

- Reklama -