Kolíková: Pravidlá na zmenu ústavy musia byť prísnejšie

0
Mária Kolíková, ministerka spravodlivosti (Foto: TASR)

Pravidlá na zmenu Ústavy SR by mali byť prísnejšie. Zhodnúť sa na tom mali ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) a predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan v rámci diskusie, ktorú zorganizovala organizácia Via Iuris. TASR o tom informovala hovorkyňa Via Iuris Katarína Žitniaková.
     

 Pri zmenách ústavy by malo byť vylúčené skrátené legislatívne konanie. „Keďže skrátené legislatívne konanie vylučuje plnú slobodnú a otvorenú diskusiu o navrhovanej zmene a nevytvára podmienky na dosiahnutie širokého konsenzu, zmena ústavy by sa v takomto rýchlom procese nemala vôbec prijímať,“ uviedla Kristína Babiaková, advokátka spolupracujúca s Via Iuris.
    

  Hovorkyňa dodala, že ochranu ústavy by mohlo zabezpečiť aj predĺženie minimálnej doby medzi jednotlivými čítaniami v parlamente či zákaz skrátenia týchto lehôt. Tiež stanovenie dostatočného časového rámca pred konečným hlasovaním v prípade predloženia pozmeňujúcich či doplňujúcich návrhov v parlamente.
    

  Organizácia pripomína, že súčasné pravidlá umožnili poslancom zmeniť Ústavu SR od roku 1992 už 19-krát. Podľa Via Iuris časté zmeny spochybňujú postavenie ústavy ako pevného základného zákona, ktorý má byť stabilnou chrbticou celého systému právneho štátu.

- Reklama -