SHMÚ: Varovanie o smogu pre viacero okresov

0
pollution, environment, drone
Foto: marcinjozwiak, Pixabay

Pre Banskú Bystricu, Prešov, okresy Trebišov a Pezinok platí vo štvrtok upozornenie na vznik smogovej situácie pre prachové častice PM10. Vyhlásil ho Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) a potrvá až do odvolania.
      

Príčinami smogovej situácie sú podľa meteorológov vysoké emisie prachových častíc PM10 z vykurovania pevným palivom a ďalších lokálnych zdrojov, ako aj nepriaznivé rozptylové podmienky v dôsledku polohy v horskej doline.
    

  “V daných lokalitách bude po zvyšok dňa a nasledujúci deň pretrvávať podobný inverzný ráz počasia ako v súčasnosti, bez zrážok a bezvetrie alebo len slabý až mierny južný vietor,” predpokladá SHMÚ.
     

 K najcitlivejším skupinám populácie na častice PM10 patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo–cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy. SHMÚ preto radí obmedziť pobyt aj fyzické aktivity vonku a skrátiť vetranie obytných miestností.
    

  SHMÚ okrem smogovej situácie vydalo aj meteorologickú výstrahu prvého stupňa pred hmlou. S dohľadnosťou 50 až 200 metrov musia ľudia rátať v Banskobystrickom a Košickom kraj a tiež v niektorých okresoch Nitrianskeho a Prešovského kraja. Výstrahy platia do 10.00 h.

- Reklama -